"Король шансону: Ш.Азнавуру -95"

  Французький співак, шансоньє, актор і письменник вірменського походження Шарль Азнавур народився 22 травня 1924 року в Парижі. Його батьки - вірменські емігранти, які втекли від радянської влади з Грузії до Франції. Шарль навчався в дитячій артистичній школі, а пізніше - в  театральній школі  Парижу. У дев'ять років Шарль виступав на сцені, співав і грав, в дванадцять років вперше знявся в кіно. 
 Спочатку Азнавур виступав в дуеті з композитором П'єром Рошом. Після того, як їх помітила Едіт Піаф, Азнавур і Рош взяли участь в її турне по Франції і США в 1946 році. З цього часу Шарль почав професійну кар'єру шансоньє. Він довгий час був закоханий в Піаф, вона була його другом, його музою і любов'ю. 
 На початку 1960-х років Азнавур вже був досить популярний, він давав концерти в нью-йоркських залах, випустив свій перший американський альбом. За свою творчу кар'єру Азнавур створив понад тисячу пісень, багато з яких із задоволенням співали такі всесвітньо відомі виконавці як Рей Чарльз, Лайза Мінеллі, Боб Ділан, Хуліо Іглесіас. Азнавур виступав в дуеті  з Ф.Сінатри, С.Діон, Л.Паваротті, П.Домінго, П.Каас, Е.Сегара і іншими відомими виконавцями.  Згідно з опитуванням, проведеним журналом Time та CNN, Шарль Азнавур є найкращим виконавцем естрадних пісень 20 століття. Він також є автором музики  багатьох  оперет. Крім того,  Азнавур  написав кілька книг. 
 Великий шансоньє володів також прекрасними акторськими даними. Він знявся в більш ніж 60 фільмах. Найбільш відомі картини з його участю - «Заповіт Орфея» Жана Кокто (1960), «Стріляйте в піаніста» Франсуа Трюффо (1960) та інші. 
 Будучи одним з найпопулярніших виконавців у Франції, Азнавур також добре відомий далеко за її межами. Знаменитий вірменин зробив великий внесок у відновлення вірменських міст, які постраждали від землетрусу 1988 року.
  Періодично він відвідував  історичну Батьківщину зблагодійними концертами. Вдячні земляки назвали вулиці і площі знову відбудованих міст ім'ям Азнавура, а у вірменському місті Гюмрі йому встановлено пам'ятник.  З 2009 року Азнавур також був послом Вірменії в Швейцарії та постійним представником країни в штаб-квартирі ООН. 
  1 жовтня  2018 року  Шарль Азнавур помер і був похований в Парижі.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки