"Скарби коштовних слів"


"Ми не повинні вивчати рідну мову за бажанням чи спонуканням. Ми повинні зробити так, щоб без неї ніхто не зміг обійтися. Якщо він хоче жити в Україні повноцінним життям."
             Василь Шкляр
                                                   


    Рідна мова…  Нею варто думати і мріяти, дивуватись і любити. Правий був Вольтер,  коли писав, що всі найголовніші іноземні мови можна вивчити за шість років, але для вивчення рідної мови - й життя замало. 

 Пропонуємо віртуальну виставку "Скарби коштовних слів":
Алла Коваль "Спочатку було Слово: Крилаті вислови біблійного походження в українській мові".
 Біблія — найпоширеніша у світі книжка, з якої наш народ протягом століть поповнював фразеологічний запас української мови, збагачуючи її. Крилаті вислови у цьому виданні подаються не в алфавітному порядку, а в такій послідовності, в якій вони вжиті у Біблії, так що читач матиме змогу уявити, як побудовано Біблію, яким є зміст і стиль викладу кожної частини. У висловах фіксуються зміни у змісті й формі, які відбулися за час їх існування в українській мові: усі наявні значення висловів ілюструються цитатами з творів українських письменників.
Для широкого кола читачів, не байдужих до мовного багатства.

  А ось вам "Козацька абетка"Будь-яка мова починається з абетки. Але ця – трохи некласична. Автори вважають, що, крім традиційної, нащадкам славного запорізького козацтва варто знати ще й абетку козацьку.  У цій книжечці  найголовніші події та герої з історії козацької доби викладені у вигляді невеличких статей в алфавітному порядку.  Це – той обов'язковий мінімум, який повинен знати кожен українець.
   "Прислів'я та приказки"Ще одна книжка, яка допоможе осягнути багатство рідної мови. Збірка буде вірним помічником і  школярам і дорослим при вивченні мови або літератури; допоможе збагатити пам'ять, зробити мову образною та яскравою. Яскраві  ілюстрації з гумором унаочнюють народну мудрість, що допоможе легкому та швидкому засвоєнню.
  "Тлумачний словник української мови. 20000 слів і словосполучень"Не думайте, що при наявності інтернету можна з легкістю прожити без товстих словників-довідників. По-перше, надруковане на папері запам'ятовується краще, по-друге, вся інформація під рукою тут і зараз. І, по-третє, тут тобі і наголоси, і усі нові зміни згідно з чинним правописом. Ніколи не бійтесь заглядати у словник –  з часом ваша мова стане правильною та чіткою.
  С.Караванський "Практичний словник синонімів української мови". Святослав Караванський – «гуру» мовознавства, якому на долю випало, як члену ОУН, 31 рік концтаборів, у яких він не переставав працювати на лексикографічній ниві.

Цей словник виручить у підшукуванні слів з однаковим чи приблизно однаковим значенням і  звісно, значно збагатить ваш лексичний запас.

 Наступна книга Святослава Караванського "Звідки пішла єсть московська мова, або Шила в мішку не сховаєш"  має  низку неспростовних фактів впливу києво-руської (української) мови на пізніше формування московської мови (російської).  Питання походження і розвиток мов Караванський досліджує саме за допомогою словників – джерел зафіксованих мовних форм. Пройти увесь шлях доказів та роздумів разом з автором, можна прочитавши це дослідження на 192 сторінках.

   Галина Лозко "Рідні імена"У книжці зібрано близько 4000 слов'янських історичних та міфологічних імен, що становили іменослов наших пращурів. Матеріал, вміщений у книжці, є свідченням української ідентичності та самобутності. Авторка своєю працею доводить, що «до прийняття світових релігій слов'яни вже мали багатющий запас власних, рідних і зрозумілих усім імен – не запозичених і не нав'язаних силоміць чужоземцями». Крім іншого,  книжка може стати у пригоді молодим батькам, які шукають імена новонародженим. Якщо ж Звіздан та Жарко – надто епатажно для малечі, то завжди можна підібрати щось екзотичне для ваших домашніх улюбленців.


 Книга для  широкого кола читачів Івана  Вихованця "Розмовляймо українською".

Назва книжки говорить сама за себе. Культура української мови – завжди актуальна для людей, чия робота пов'язана зі спілкуванням, для студентів та, по суті, для  кожного, кому не все одно, що і як він говорить. З цією корисною книжкою легко дізнатися про типові вади усного і писемного мовлення, виконати роботу над помилками і, звісно, плекати мову.

Олександр Пономарів "Культура слова. Мовностилістичні поради". В книжці даються поради щодо вибору лексичних, вимовних, наголосових, морфологічних та синтаксичних варіантів для найкращого висловлення думки в різних стилях сучасної української літературної мови.

Книга Ореста Ткаченка "Українська мова і мовне життя світу"  розповідає  про місце української мови на лінгвістичній мапі світу та  висвітлює основні етапи її історії, перспективи мовного майбутнього людства, розповідає про мовне самоствердження українців на тлі історичного досвіду народів світу. Написана в популярній формі, книга призначена викладачам-мовникам, студентам, усім шанувальникам української мови.
Станіслав Губерначук «Трипілля і українська мова».
 У запропонованій книзі автор  застосувавши метод "слів і речей" при дослідженні багато чого з того, що вміли і знали, у що вірили носії Трипільської культури,  дійшов висновку, що мова трипільців стала базовою для становлення праукраїнської мови.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки