Літературні шляхи в кіно

     Як відомо, успіх будь-якого  кіно-продукту  тим більше,  чим краще сценарій, за яким він знятий. А що може бути краще книги, позначеної   любов'ю  мільйонів читачів,  перевіреної  часом? Серед величезної  кількості  серіалів та фільмів, які з’являються  на екранах,  самими  якісними  стають  ті, в основу яких була покладена  дуже  хороша  література.
    Українська стрічка  «Дике поле»  режисера  Ярослава  Ладигіна  знята  за мотивами відомого роману українського письменника   Сергія Жадана “Ворошиловград”.  І це один із найпопулярніших  українських романів сучасності, вже  перекладений  9  мовами  світу.  За сюжетом, головний герой  повертається до міста свого дитинства. Чоловік збирається провідати брата - власника бензоколонки в донбаських степах.  Однак  несподівано Герман  залишається  у цьому неназваному місті: його брат зник, а на бізнес зазіхають місцеві мафіозі. Сценаристами фільму стали Ярослав Ладигін та Наталія Ворожбит, яка відома роботою над фільмом “Кіборги”. 
    "Квіти війни" - китайський військово-історичний фільм, мелодрама  режисера  Чжань  Їмоу  за романом "13 квітів Нанкіну"  сучасної китайської письменниці  Янь Гелін.  Подіїї у стрічці  розгортаються  у  1937 році.  Японсько-китайська війна.  Американець - трунар Джон приїжджає в Китай на заробітки і виявляється замкненим в церкві разом з ученицями місцевого монастиря і дівчатами з борделя. Щоб врятувати всіх від військових, Джону доводиться прикинутися священиком.
    В основі сюжету фільму   «Чоловік на ім'я Уве» лежить  однойменний роман  швецького письменника  Фредріка Бакмана.  Уве - літній в'їдливий буркотун, дістає сусідів вічними причіпками. Він впадає в лють, побачивши кинутого не туди сміття або неправильно припаркованої машини. І криє на чому світ стоїть легковажну сімейку новоселів, в якій тато і цвяха забити не здатний. Зате Уве вміє все. У будинку і в гаражі у нього завжди ідеальний порядок. Як і в думках. Ось тільки навіщо йому пістолет або гак в стелі, або пригорща снодійного? Можливо, відповісти на ці питання міг би кіт, якого не схильний до сентиментів  Уве так і не зміг прогнати... 
   Фентезійна  історія   «Поштування»  розповідає про пригоди  геніального шахрая Мойст фон Ліпвіга, якому довелося очолити поштамт.  В  основу сценарію покладено    книгу  сучасного американського письменника  Террі Пратчетта, яка перед  тим   стала улюбленою серед  мільйонів читачів по всьому світу.  Двухсерійна стрічка    вийшла схожою  на  шоу, на казку з розумними героями.  Комедія  на тлі суворої життєвої  правди,  в якій перемагає справедливість. 
  «Крадійка книжок»  - роман австралійського письменника Маркуса Зузака  був  вдало екранізований  Браяном Персивалем.  Події  в сюжеті  розгортаються в Німеччинї  1939 року. Головна героїня Лізель, яка втратила сім'ю і потрапила до далеких родичів, рятується читанням. Але юна дівчина не може дозволити собі купувати книги   і тому вона починає красти їх з бібліотеки бургомістра. 
Читайте, дивіться, порівнюйте! Отримуйте задоволення! 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки