"Ім'я в історії: М.Берлинському - 255"



Результат пошуку зображень за запитом "Берлинський Максим Федорович"  Берлинський Максим Федорович — історик і археолог, ботанік і мінералог, один із пе­рших українських істориків в науковому розумінні цього слова. Проживши більшість жит­тя в Києві, він повністю присвятив себе вивченню історії нашої столиці, що завершилося створенням в останні роки XVIII століття його фундаментальної праці «Історія міста Києва від заснування до нинішнього часу».
  Максим Берлинський народився 17 серпня 1764 року в родині священика в с. Но­ва Слобода на Слобожанщині. Початкову освіту отримав, ймовірно, вдома. Навчався у славнозвісній Київській Акаде­мії, яку закінчив 1786 року. Як одного із кращих учнів його запрошено працювати викладачем Учительської семінарії у Петербурзі. Проте вже 1788 року Берлинський повертається до Києва і обіймає посаду ви­кладача географії, натуральної і громадянської історії в Першій київській гімназії, де він пропрацював 46 років спочатку вчителем, а згодом інспектором.
 Педагогічну діяльність М. Берлинський поєднував із напруже­ною науковою: працював у різних галузях природничих наук — бо­таніці, мінералогії, метеорології, але найбільший його внесок — в іс­торичну науку. Перу вченого належить низка визначних праць з іс­торії міста Києва, археології, історичної топографії тощо.
  У період, коли М. Берлинський розпочав дослідження з історії Києва, українські, зокрема, київські старожитності майже не були досліджені. Він був першим із науковців, хто ними зацікавився і ви­вчав. Джерельна база вченого досить різноманітна — це стародавні літописи, хроніки, мемуари, архіви, особливе місце посідали архео­логічні матеріали. Перший варіант праці «Історія міста Києва від за­снування до нинішнього часу» було підготовлено до друку наприкін­ці ХVІІІ століття, пізніші публікації в збірниках чи журналах або окремі видання — це, по суті, розгорнуті частини книги або скорочені її розділи. Хоча дослідження присвячено Києву, але фактично воно є одночасно історією України. Суто київські події ав­тор розглядає на тлі національної історії. 
Пов’язане зображення  Для відтворення історичного процесу він виробив власну періодизацію історії України, яка відповідала реальним ета­пам її розвитку. Найгрунтовніше описана політична історія XVIII століття, матеріали і документи з якої були найбільш доступні автору.
  За життя  «Історія міста Києва» у повному обся­зі так і не була видрукувана, хоч і підготовлена до друку. Вона поба­чила світ лише 1991 року.
Результат пошуку зображень за запитом "М. Берлинського «Історія міста Києва»"
  Максим Берлинський своїми історичними працями заклав під­валини сучасної української історичної науки. Публікації його 

до­сліджень з археології, історії України та Києва проторували шлях для наступних поколінь істориків, його праці ознаменували початок створення української національної наукової історичної школи, яка у поступальному розвитку досягла найбільших вершин у творчості В. Антоновича та М. Грушевського.
   Помер Берлинський Максим Федорович  6 січня 1848 року на 84-му році життя. Поховали його на старому Байковому цвинтарі. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки