"... місце битви світів - Іловайськ"



«Нас розстріляли, як у тирі» 
(Максим «Богун», 
боєць батальйону «Донбас»)  



   29 серпня – народний День пам’яті загиблих за свободу України. Саме цього дня 2014 року українські війська виходили з іловайського оточення по так званому “зеленому коридору”, зазнавши найбільших втрат через віроломні дії регулярної армії Росії. Путінський “зелений коридор” став для наших військових, передусім для добровольчих батальйонів, справжньою “дорогою смерті”.

   Варто нагадати, що з травня по липень 2014 року сили АТО провели низку успішних операцій зі звільнення Маріуполя та інших міст і селищ Донбасу. 10 серпня 2014 року почалася операція зі звільнення Іловайська. Більшу частину міста українські воїни взяли 18-19 серпня. Москва не захотіла миритися з поразкою і відправила в Іловайськ вісім батальйонно-тактичних груп кадрових російських військових. 3,5 тисячі російських солдатів, 60 танків і стільки ж гармат перетнули українсько-російський кордон. Як свідчать матеріали слідства, російські військові були одягнуті як українські підрозділи, що заборонено Женевською конвенцією.

   Наші воїни потрапили у щільне кільце ворога, який мав значну чисельну перевагу. Сили противника переважали в 17 разів.   У "котлі" опинилися батальйони "Донбас", "Дніпро-1", батальйони МВС "Херсон", "Світязь" і "Миротворець", "Шахтарськ", а також зведена рота 93-ї та 17-ї бригад Збройних сил України, без води, їжі та боєприпасів… 
   У ніч з 28 на 29 серпня Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні. 29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. Організовані колони наших бійців почали виходити так званим "зеленим коридором" 29 серпня о 8:15. І були цинічно розстріляні впритул…

   У ці найчорніші для України дні за офіційними даними загинуло 366 українських воїнів (із них 157 невпізнаних тіл), 429 - отримали поранення, 300 - потрапили у полон, 158 вважаються зниклими безвісти. Втрати озброєння і військової техніки сягнули суми 300 мільйонів гривень. Українська армія зазнала найбільших одночасних втрат за всю історію війни на Донбасі. 
   Про тих, хто не вийшов із Іловайського котла та про усіх полеглих на цій війні згадаймо у День пам'яті загиблих за свободу України.  
Кладовище загиблих під Іловайськом воїнів. Тут поховано близько 200 бійців.

ТІЛЬКИ ПАМ’ЯТЬ. ТІЛЬКИ ЛЮБОВ. ТІЛЬКИ ПОДЯКА. ТІЛЬКИ УКРАЇНА. ТІЛЬКИ ГЕРОЇ.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ! СЛАВА УКРАЇНІ!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки