"Вчені України: М.Боголюбову - 110"



Результат пошуку зображень за запитом "Боголюбов Микола Миколайович"   Боголюбов Микола Миколайович — один із засновників сучасної фундаментальної науки, основоположник шкіл нелінійної механіки та статистичної фізики. Академік Ака­демії наук України, двічі Герой Соціалістич­ної Праці, лауреат Державних премій, заслужений діяч науки України, почесний член багатьох академій наук.
  Микола Боголюбов народився у 1909 році у Нижньому Новгороді. Над­звичайні творчі здібності юнака виявилися рано. Після за­вершення навчання у семирічній школі він самостійно опановував математику та фізику, у 17 років закінчив аспірантуру при Академії наук України. З 1925 року М. Боголюбов працює на Кафе­дрі математичної фізики АН України, з 1936 року — професор, завідую­чий кафедрою Київського університету, з 1949 року — завідуючий відді­лом Математичного інституту ім. В. Стеклова АН СРСР, з 1953 року — завідуючий кафедрою Московського університету. А з 1966 року працює в Об’єднаному інституті ядерних досліджень в Дубні і, водночас, очолює Інститут теоретичної фізики АН України.
Результат пошуку зображень за запитом "Боголюбов Микола Миколайович"  Основні творчі здобутки вченого — у галузі варіаційного обчис­лення, функціонального аналізу, теорії диференційних рівнянь, теорії ймовірностей, статистичної фізики, нелінійної механіки, квантової теорії поля і теорії елементарних частинок.
  У 1930-ті роки за результатами наукових досліджень М. Боголюбова та М. Крилова засновано новий напрям математичної фізи­ки — теорія нелінійних коливань, яку вони назвали нелінійною механікою. При вирішенні фізичних процесів він заснову­вав такі нові математичні методи, які ставали важливими самостій­ними розділами математики.
Результат пошуку зображень за запитом "Боголюбов Микола Миколайович"  Надзвичайний науковий талант ученого дозволяв йому здійсню­вати важливі для всієї світової науки відкриття в різних галузях, на стику наук. Так, спільно з Д. Ширковим М. Боголюбов дав нове формулювання квантової теорії поля, спільно з А. Тавхелідзе і Б. Струминським запровадив квантове число, побудував тритриплетну теорію кварків з цілими зарядами. 
Результат пошуку зображень за запитом "Боголюбов Микола Миколайович"  Будучи талановитим педагогом, він заснував наукові школи з математичної та теоретичної фізики, нелінійної механіки у Києві, Москві й Дубні. Великої уваги він надавав вихованню творчої молоді, сприяв формуванню та становленню багатьох відомих учених.
  Видатні досягнення поставили його на рівень провідних учених сві­ту. Президією НАН України засновано премію ім. М. Боголюбова, його ім’я присвоєно Інституту теоретичної фізики.
     Боголюбов Микола Миколайович помер 13 лютого 1992 року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки