"Романо рат"


Похожее изображение  Носіїв циганських генів називають романо рат. 
Сторіччя переслідувань змусили цю народність жити на території різних країн невидимками. Багато хто з них ніколи не отримують паспортів, вони не мають доступу до медицини і не можуть віддати дітей до школи. Але втім, де б вони не опинялися, усюди зберігали унікальні традиції й мову і славилися своїми талантами.
   Зневага й приниження циган не завадили розвитку їхньої багатогранної творчості. Скажімо, в Іспанії переплетення елементів циганської та інших культур вилилось у музику й танець фламенко, а в Східній Європі цигани, запозичивши тамтешні народні пісні, надали їм свого неповторного колориту. Пристрасні мотиви циганських мелодій вплинули на творчість таких відомих класиків, як Бетховен, Брамс, Гайдн, Дворжак, Ліст, Моцарт, Рахманінов, Россіні, Сарасате і Сен-Санс.
У представників цієї народності є безліч приводів для гордості. Ось тільки деякі знамениті особистості, яких вони подарували світу. 

Картинки по запросу чарлі чаплін
Чарлі Чаплін 
  Справжня легенда кінематографу - кіноактор, сценарист, композитор, кінорежисер і просто красень. Він створив один з найвідоміших образів світового кіно - бродяжка Чарлі, який з'явився в короткометражних комедіях в 1910-ті роки. Цікаво, що деякі вважають, що один з найпопулярніших образів Чапліна - бродяжка Чарлі, - вийшов настільки вдалим саме через циганських коренів великого актора.

Картинки по запросу елвіс преслі фотоЕлвіс Преслі
  Елвіс Преслі, король рок-н-ролу, популяризував цей напрям в США і створив безліч знаменитих хітів. Він був лауреатом трьох премій "Греммі" і став одним з перших музикантів, включених до Зали слави рок-н-ролу в 1986 році. 
    Про те, що сам король рок-н-ролу є циганом стало відомо з публікації в журналі з історії американської еміграції. Згідно з цими даними, він походив з родини німецьких циган, які емігрували в США на початку XVIII століття.

Картинки по запросу Златан Ібрагімович
Златан Ібрагімович
   Нападник французького клубу "Парі Сен-Жермен" і капітан збірної Швеції, а також її кращий бомбардир. Є другим в списку кращих шведських спортсменів всіх часів за версією місцевого журналу Dagens Nyheter.
   Послужний список легенди шведського і світового футболу вражає. Він є дворазовим чемпіоном Нідерландів у складі "Аякса", чотириразовим чемпіоном Італії в складі "Інтера" і "Мілана", чемпіоном Іспанії в складі "Барселони" і чотириразовим чемпіоном Франції у складі ПСЖ. 
   Відомо, що шведський футболіст народився в сім'ї югославських емігрантів. Але у батька було циганське коріння, яке, ясна річ, дісталися і Златану. Товариші по команді за це називали його "lo Zingaro" (циган).

Картинки по запросу Ерік КантонаЕрік Кантона
   Ще один знаменитий футболіст з циганської родоводу. Цьго разу, з французьким паспортом. Цей спортсмен завжди пишався тим, що в його жилах тече кров мануш - франкомовних циган. 
Пік кар'єри Кантона припав на час його перебування в англійському "Манчестер Юнайтед". З цим клубом француз став чотириразовим чемпіоном Англії і двічі виграв Кубок країни. Нагородою за старання Еріка стало його введення в Зал слави англійського футболу.
   Кантона був улюбленцем уболівальників "Манчестер Юнайтед". Серед фанатів він отримав прізвисько "Король Ерік". На жаль для них, кар'єру гравця він завершив в 1997 році і перейшов в розряд кіноакторів.

Похожее изображениеРонні Вуд
   Про свої ромські корені не раз зізнавався в інтерв’ю й англійський гітарист рок-титанів «Rolling Stones» Ронні Вуд. 
Ронні Вуд і сьогодні продовжує випускати сольні альбоми, а також допомагає в запису своїм колегам: Еріку Клептон, Бобу Ділану, Девіду Боуї та іншим знаменитим музикантам.

   А ще до знаменитих романо рат належать - актор Юл Бріннер, актриса Рита Хейворт, французький режисер Тоні Гатліф художник Пабло Пікассо, джаз-музикант Джанґо Райнхардт та македонська співачка Есма Реджепова. Відомими ромськими письменниками є Матео Максимофф із Франції, Папуша (Броніслава Вайс) із Польщі, Катаріна Тайкон зі Швеції. І, звісно, українські ромські автори – Міхо Козимиренко, Микола Їльїн і Рані Романі (Раїса Набаранчук).
Чимало циган стали інженерами, лікарями, професорами, а також членами парламентів різних країн.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки