"Театральний Київ"

   
 Тепла осінь  цього року  сприяє гарному настрою, а  осінній  репертуар київських театрів  стане гарним цьому підтвердженням. 

   Черговий сезон   в Національній опері  України ім.Т.Г. Шевченка традиційно багатий   постановками, в яких все як у житті - і сміх, і сльози, і любов.   Одним історіям судилося завершитися щасливим кінцем, інші ж змусять глибоко співпереживати головним героям, разом з ними сумувати і плакати.  Справжній подарунок для глядачів -  балет-фантасмагорія на 2 дії  «Майстер і Маргарита»  за мотивами однойменного роману Михайла Булгакова.   Не дивлячись на калейдоскопічність епізодів,  багатоплановість, часову  двовимірність, вистава Давида Авдиша має цільний сюжетний розвиток, вмотивованість дії, обумовлену насамперед  літературною  першоосновою.
 Вкотре вразить глядачів загадковим  світом японської культури  пристрасна   японська трагедія на 3 дії  «Мадам Баттерфлай»  (Чіо-Чіо-Сан). Майже три роки Джакомо Пуччіні  працював над партитурою нового твору. Перед ним виникли серйозні труднощі, пов'язані з недостатнім знанням далекої східної країни, де Пуччіні ніколи не бував. Він  ретельно вивчав різноманітні матеріали з життя, побуту, мистецтва і вірувань японського народу, знайомився з найкращими зразками народної музики, близько 10 фольклорних тем увійшли до опери.  
  Академічному музично-драматичному театру ім. Лесі Українки є чим порадувати глядачів в новому сезоні.    Зворушлива і чуттєва  історія  «Нахлібник»  - це світла повість про те, як важливо в цьому світі залишатися Людиною, саме так, з великої літери. Адже найголовніше, що слід робити в цьому житті - це, перш за все, не забувати про своє минуле і пам'ятати власне коріння. На цьому і базується історія "Нахлібники", яка, повертаючись знову і знову на українські сцени, чіпляє безліч сердець своєю різноманітністю і цікавим сюжетом. 
   Київський національний академічний театр оперети  здивує киян спектаклем  на музичній основі, що створив сам Йоганн Себастьян Бах.  «Кавова кантата: куди веде любов до цього напою?»  Найвідоміший композитор, автор класичної музики, одного разу написав твір, назву якому дав «Кавова кантата». Зробив він це з шаленого  кохання до кави - невідомо, але на сьогоднішній день його музика лягла в основу яскравого і цікавого спектаклю. Суть п'єси незмінно зводиться до одного - до задоволення та прагненню отримувати кожну його краплю щодня.
   На   "Сцені під дахом" пройде прем'єра.  Невеликий твір  Артура Міллера "Ціна"  (його драма "Вид з мосту") успішно йде в Києві з минулого сезону.   Будинок, у якому жила сім'я колись успішного бізнесмена, нині призначений на знесення. Однак у мансарді будинку нагромадилося чимало дорогих старих меблів, які необхідно терміново розпродати. Саме ця найгостріша ситуація і призвела до того, що в батьківському гнізді зустрічаються спадкоємці  та оцінювач меблів. Вперше від дня смерті батька, брати розмовляють один з одним, намагаючись визначити справжню ціну своїм стражданням, удачам, перемогам, поразкам ... словом, ціну свого прожитого життя.
   Київська  академічна майстерня театрального мистецтва "Сузір'я" – перший в Україні ангажементний театр.  У виставах театру беруть участь найкращі актори столичних театрів – народні та заслужені артисти України,  театральна  молодь.
   Цієї   осені  на сцені «Сузір’я»  вперше  українською мовою відбудеться   вистава  "Три високі жінки" за   мотивами  п’єси Едварда  Олбі .  Трохи філософська  історія про  анатомію  тимчасової  тканини  людського  життя.  Поєднання в одне ціле молодості, зрілості і старості.  Розміркування про минуле життя, свідомість та про суперечності, які закладені в одній людині.
   У жовтні  в  національному академічному драматичному театрі  ім. Івана Франка   вперше на  сцені   шедевр європейської класики "Розбитий глек".
    Матеріалом для вистави стала комедія, яку написав видатний німецький драматург Гайнріх фон Кляйст. Ім'я автора  тісно пов'язано з ім'ям Івана Франка. "Розбитий глек" за визначенням Франка - краща європейська комедія нового часу. І.Франко першим здійснив переклад п'єси і мріяв про те, щоб "Розбитий глек" став популярним та прийнятим українським глядачем. Любовно-детективна колізія, соковитий брейгелівський колорит, яскраві фарби народної комедії - складові частини вистави. 
    Хочете посміятися? То мерщій в  Київський академічний театр  драми  та  комедії,  де розповідатимуть  історичний анекдот   «Корсиканка».
На острові Святої Єлени в засланні, принижений і повалений, відраховує дні великий імператор Наполеон. Тепер вся його велич розчинилася в  минулому, а імператорський мундир - лякало на городі. Абсолютно несподівано в життя колишнього імператора вторгається корсиканка  Жозефіна ...
 Розпочинає  39-й сезон Київський академічний театр «Золоті ворота». «Завжди відкриті для тебе!" - наголошують творці. «Золоті ворота»  єдиний театр  у столиці, який радий бачити своїх глядачів вже з 18.00. За годину до початку вистави  можна  випити смачної кави або вина, послухати музику та просто відпочити. Цієї осені не пропустіть п’су   «Королева краси». Це історія про домашню війну, яка точиться між  матір'ю  і  її дочкою – сорокалітньою дівою Морін. Але це ще й історія кохання. У героях драматурга  Мак-Донаха  безліч життєвих сил і пристрастей.  П’єса була написана автором  лише за 8 днів і сувора британська  преса   одразу охрестила   її  «дивом сучасного театру».

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки