"Митці України: Березовському М. - 275"

   
     Березовський Максим Созонтович — один із найталановитіших композиторів XVIII століття, творців вітчизняного хорового циклічного концерту та малих хорових форм у новому на той час стилі класицизму. Автор перших відомих зразків оперного і камерно- інструментального жанрів в українській і російській музиці. Володар виняткового голосу, співав сольні партії в італійських операх у Петербурзі. Отримав звання академіка-компо­зитора Болонської філармонічної академії. 
    Майбутній музикант народився 27 жовтня 1745 році у Глухові (тепер Сумська обл.) в сім’ї небагатого козака Созонта Березовського. Ранній злет моло­дого співака та композитора почався під час навчання у Київській академії, де були створені його перші духовні пісні («канти»), які швидко здобули популярність. З 1758 року М. Березовський як співак виконує сольні партії в італійських операх у приватній капелі вели­кого князя Петра Федоровича (майбутнього імператора Петра III) в Оранієнбаумі, а на початку 1760-х роках пише перші хорові концерти у новому для того часу класичному стилі, працюючи у петербурзькій Придворній співацькій капелі. 
   Для продовження навчання М. Березовський у 1769 році приїздить до Італії. Він бере уроки композиції у відомого історика музики Д. Мартіні, складає іспит на звання академіка-композитора і стає першим дипломованим композитором Східної Європи, після чого його обирають членом Болонського філармонічного товариства. Його ім’я занесено на почесну дошку Болонської академії поряд з іменем В.-А. Моцарта. У Болоньї М. Березовський пише оперу «Демофонт», Сонату для скрипки і чембало (це перші відомі зразки оперного і камерно-інструментального жанрів в українській і росій­ській музиці), хорові духовні твори. На крилах визнання у 1773 році композитор повертається до Петербурга, але там на нього чекають байдужість чиновників, самотність і бездуховність оточення. 
   М. Березовський — автор циклічних хорових духовних компози­цій а капела, в яких узагальнив надбання західноєвропейської і вітчизняної хорової музики. Провіщаючи епоху романтизму і зберігаючи прихильність до барокових контрастів, емоційного вислову, компо­зитор створив неперевершені зразки хорових музичних полотен у жанрі хорового концерту.    
  Твори Максима Березовського не випадково належать до «золо­тої доби» української музики. Разом з Д. Бортнянським та А. Веделем композитор залишив у хоровій музичній спадщині унікальні зразки хорового концерту, відкривши свою сторінку музичного генія у світовій музичній культурі. 
   Помер Березовський Максим Созонтович 2 квітня 1777 році. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки