"Дізнайся про булінг: убезпеч себе"

Тема булінгу була і є важливою темою для обговорення. Її можна зустріти всюди: у школі, на вулиці, у розмові з кимось чи в інтернеті. З тим як швидко розвиваються наші технології, зростає й гостре питання на цю тему.
Діти, які потерпають від булінгу, можуть соромитися про це казати. Одні не розповідають тому, що соромляться, інші - тому, що не хочуть засмучувати батьків. Батьки, які мають довірливі стосунки з дітьми і говорять з дитинства про те, що такими речами треба ділитися, мають більше шансів почути від дітей, коли щось не так. Але які б ви не були батьки - завжди є шанс, що дитина не розповість з тих чи інших причин.
Тож чи не найкращими помічниками в цьому можуть стати сучасні книги про булінг. В них – кілька порад для батьків, які хочуть попередити проблему або пом’якшити її наслідки.

Елеонора Форнасарі. 
Здолай булінг разом із героями казок (Видавництво Старого Лева).
Ви точно впізнаєте цих дванадцятьох відомих лиходіїв-булерів із відомих казок: зведених сестер з казки про Попелюшку, Людожера з казки про Хлопчика-Мізинчика, Королеву-мачуху з казки про Білосніжку та інших. Іноді заздрісні чаклунки, люті велетні та страшні вовки не надто відрізняються від булерів, яких ти можеш зустріти у школі, в парку, на футбольному полі чи в інтернеті. Дізнавайся, якими різними бувають булери і навчися давати їм відсіч. А часом буває так, що й самі булери потребують допомоги. Вони справді можуть змінитися і навіть перетворитися з кривдника на друга, усвідомивши причини та наслідки своєї поведінки.

А. Аудгільд Сульберг. Хто проти суперкрутих? (Видавництво Старого Лева).
Ця книга для підлітків, яким так не просто у колективі.... Адже вік такий, коли кожен себе вважає супер-крутим, не помічаючи, що поруч такі ж діти, як і він сам!
Анне Беа – семикласниця, тиха і спокійна дівчина, яка доволі часто стає об’єктом нападок вищої касти класу – суперкрутих дівчаток, зокрема їхньої лідерки Теї. Вони постійно знущаються із зовнішнього вигляду Анне Беа, її недоліків (дівчина носить товстезні окуляри) та її прагнення до навчання. Однак в Анне є найкращий друг Нільс, який підтримує дівчину в усіх її прагненнях, тітка Муна, здатна знайти вихід з будь-якої ситуації, і ще декілька інших дівчат школи, які потерпають від знущань суперкрутих. Разом вони вирішують провчити Тею та її компанію і виграти шкільний конкурс талантів...

Алевтіна Шавлач. Пампуха (ВЦ "Академія").
В центрі сюжету - школярка Ганя, яка дуже любить пампушки і тістечка, і досить часто стає об'єктом глузувань своїх однолітків, які не можуть їй пробачити наявність у неї зайвої ваги. Дівчинка страждає від булінгу. Вдома про це ніхто толком не знає, а шкільна вчителька замість того, щоб залагодити конфлікт, здається, вирішила, що краще сама його і провокуватиме, упереджено ставлячись до дитини, яка не відповідає її "стандартам". Про те, якого розвитку ця ситуація набуде, читайте самостійно. 

Ракель Джарамілло Паласіо. Диво (видавництво "Віват"). 
"Диво" - дебютний роман Р. Дж. Паласіо, який побачив світ в лютому 2012 року. Це історія десітирічного Огеста Пуллмена, який від народження страждає на рідкісну форму генетичної мутації: у хлопчика практично немає обличчя. Перенесені 27 операціє трішки виправляють це, однак нормальною дитиною Огест не стане ніколи. Тобто, він ніколи не стане нормальним зовні, бо у всьому іншому – це звичайнісінька дитина, яка обожнює «Зоряні війни», комп’ютерні ігри, морозиво, читати книги та має прекрасне почуття гумору.
Справжні випробування починаються, коли хлопець йде до п’ятого класу у звичайнісіньку школу, де на нього чекають нові труднощі, знайомства та ще багато чого. Читачі дізнаються, що почуття гумору й дружба можуть творити справжнє диво. 

Кристина Нестлінгер. 
«Обзивають мене Мурахоїдом» (видавництво "Теза"). 
Якщо у дівчинки великий ніс, мишачі очиці і крихітне підборіддя, цього досить, аби постійно чути за спиною глузливе “Мурахоїд”! Через це Тезі вважає своє життя пропащим. 
Інше діло сестра красуня. Як же Тезі заздрить своїй сестрі Софії через ту зовнішність. У Тезі через таку свою "вроду" немає друзів. Ну майже немає, лише вічно голодний Фрідріх. Чи можна дружити з негарною дівчинкою? І чи варто зациклюватись на людській зовнішності? Зрозумієте тільки прочитавши книгу!

Оксенія Бурлака. Поцілунок був не останній
 
(ВЦ "Академія").
Льоля росла в благополучному світі, де були розкішна квартира, яскраві сімейні подорожі, брендовий одяг, дружний клас, ульотні тусовки. А одного дня з усім цим довелося розпрощатися й потрапити в зовсім іншу реальність. Її батька заарештували, і тепер вона й мама живуть з бабусею й дідусем у їхній пошарпаній квартирі. Обірвалися контакти з ліцейними друзями, і навіть найкраща подруга віддаляється. Дуже складно в новій школі. Учителі наче не знають і не здогадуються, як тут нестерпно. Льоля, яка не здатна терпіти знущання жорстоких розбишак, починає «воювати» з ними, нариваючись на гіркі неприємності. Єдина відрада - втеча на дах десятиповерхівки. Цю схованку під небом показав їй Стас - однокласник із тої самої хамовитої компанії. 
Ще болючіше усвідомлювати те, що вонЛьоля в нього закохалась. А він у неї? Як пояснити те, що відбувається на даху багатоповерхівки і те, що у школі? Як отримати справедливість? І тата. І нормальне життя. І відплатити кривдникам раз та назавжди.

Анастасія Нікуліна. Сіль для моря, або Білий Кит (видавництво "Віват").
В центрі подій - дівчинка Ліза зі своїми проблемами, смутками та радощами. В неї складні стосунки з однокласниками та батьками і, як воно буває у підлітків, здається, що ніхто її не розуміє. Лише загадковий онлайн друг, котрий здається їй втіленням ідеалу. Йому вона розповідає всі радощі, всі проблеми. Але ніколи не знаєш, хто сидить по той бік монітору. Тим паче в час, коли набуває бурхливого розвитку сумнозвісна гра "Синій кит".




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки