"Made in China"

Картинки по запросу китайський кінематограф   За три з половиною тисячі років могутня і самобутня китайська цивілізація внесла неоціненний вклад в історію світового мистецтва і культури. Сьогодні світ Китаю, сприймається західною культурою у вигляді загадкової легенди, невмирущого міфу, міцно вкорінений у свідомості. Цей світ таїть в собі багато несподіваного і парадоксального, адже особливості менталітету китайців, який сформувався на основі конфуціанства, даосизму і буддизму, засновані на багатовікових традиціях, ритуалах і правилах. Духовна спадщина їх великих співвітчизників для жителів Китаю не просто «філософські пам'ятники», а неухильне керівництво до дії. 
    Кіномистецтво Піднебесної можна розглядати як незвичайне (і привабливе) джерело для вивчення як китайського менталітету, так і ширше, як гілки світового кінематографа; воно має багато цікавих особливостей, що відрізняють китайське кіно від кінематографа західного світу. 
Похожее изображение
  Перш ніж сформуватися в остаточному вигляді, кінематографу Китаю довелося пройти складний шлях. На першому етапі розвитку і становлення кіномистецтва, від нього вимагали дотримання жорстких правил, встановлених вищим керівництвом країни: ідеологічний вплив і пропаганда. Але з роками ця необхідність суворого дотримання канонів була подолана, і свобода творчого пориву культури кіно стала формувати і відточувати особливості кіномистецтва Китаю.
Картинки по запросу китайський кінематограф   Китай традиційно розглядав мистецтво як виховний процес, а виховання є в тому числі пропаганда ідеальних зразків для наслідування. 
Моральні та сімейні цінності були і є важливими для китайських глядачів, тому для успіху того чи іншого твору досить життєвого сюжету, правдивості деталей, згадки реальних персонажів, постановки проблеми, позитивності сенсу і хорошою кінцівки.
    До кожного фільму, який бажає бути представленим широкій аудиторії цієї країни, пред'являються вимоги цензури. Будь-який фільм, що виходить на екрани Китаю, повинен відповідати вимогам китайського законодавства. Так, до прокату не допускаються стрічки, що містять сцени сексуального характеру і сцени жорстокості. Іноді перевірки і узгодження з випуску тих чи інших фільмів затягуються на кілька місяців, що допомагає уникнути піратського прокату.
Картинки по запросу «Тигр підкрадається, дракон ховається»Похожее изображение Творці фільмів вважають важливим проілюструвати легенди і перекази, традиційність китайського побуту, самобутність не піддалася європеїзації культури Китаю. Краса природи, її фарби - предмет милування кожного китайського режисера.
Картинки по запросу джет лі фотоПохожее изображение   Відмінною особливістю китайських фільмів є любов до показу бойових мистецтв, майстерно вписані в сюжет фільму. Сцени боїв у виконанні талановитих акторів, каскадерів, прекрасно зрежисовані, здаються неймовірними і нелюдськими, укупі з високим рівнем художньої майстерності і спецефектами роблячи картину зачаровує. Також варто відзначити, що саме присвячені кунфу фільми змогли торувати дорогу у велике кіно. Другою відмітною рисою китайських фільмів є їх театральність - що не дивно, саме театральне мистецтво Китаю поклало початок драматичним сюжетам для фільмів. У таких картинах присутнє багатство акторської гри, розстановка акцентів на символічні жести, предмети і міміку.
Картинки по запросу китайський кінематограф Отже, китайський кінематограф – один із найдавніших у світі – подарував глядачеві десятки картини, що справді заслуговують на найвищі нагороди: "Пісні рибалок", "Жовта земля", "Тигр підкрадається, дракон ховається", "Великий майстер", "Прокляття золотої квітки","Вовки-воїни", "Герой", "Будинок літаючих кинджалів"... Ці фільми мають надзвичайно глибокий зміст і далеко не завжди розраховані на непідготовленого глядача. Сподіваюся, з часом фільми родом із Китаю не втратять цієї дорогоцінної риси. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки