"Ім'я в історії: Апостолу Данилу - 365"


Картинки по запросу Апостол Данило Павлович   Апостол Данило Павлович — Миргородський полковник, гетьман лівобережної України. У період свого гетьману­вання обстоював політичні права України, суттєво впливав на розвиток її економічної та судової систем, започаткував творення кодексу законів.
   Данило Апостол народився 14 грудня 1654 році у сім’ї вихідця з Молдови, родина якого мала давнє та знатне коріння. Вже змолоду Данило Апостол був на важливих посадах у Війську Запорозькому. У 28 років став  полковником, іноді обіймав чин на­казного гетьмана. Під час численних воєнних походів він де­монстрував хоробрість і командирські здібності.
Картинки по запросу Апостол Данило Павлович   Данило Апостол був одним із тих старшин, що підтримали геть­мана Івана Мазепу під час переходу частини українського війська на бік шведського короля Карла XII наприкінці жовтня 1708 року. Та вже наступного місяця полковник повернувся до табору російських військ, можливо, з пропозиціями від гетьмана про видачу Петру І короля або інших високопоставлених осіб зі шведської верхівки. Згі­дно з царськими обіцянками Данило Апостол дістав прощення. Зго­дом він ще не раз відзначився під час бойових дій проти шведів, за що отримав орден Олександра Невського. На чолі козацького кор­пусу Данило Апостол брав участь у поході росіян до Персії. Повер­нувшись у 1723 році до України, полковник взяв участь і в політичній акції, поставивши свій підпис під зверненням української верхівки до імператора з проханням про дозвіл виборів нового гетьмана та пе- редання податків із Лівобережжя у розпорядження козацької стар­шини. Ініціатива не була успішною, а її керівники потрапили до в’язниці. Повернутися на Батьківщину Данило Апостол зміг лише через три роки.
Картинки по запросу Апостол Данило Павлович   Серйозні політичні зміни в Європі та у самій Росії, загроза війни з Туреччиною змусили царський уряд переглянути свою позицію щодо ліквідації гетьманства в Україні після смерті Івана Скоропад­ського. Дозвіл на обрання гетьмана було отримано, і 1727 році ним став Данило Апостол. На цій посаді він насамперед почав обстоювати права України в політичній, економічній та судовій сферах, звернув­шись із відповідними пропозиціями до Петра II. Попри те, що най­важливіші з них були відкинуті, Данило Апостол зумів провести значну роботу з удосконалення системи управління, фінансових справ, судової діяльності Війська Запорозького. Особливу увагу він приділив стану торгівлі.
Картинки по запросу Апостол Данило Павлович   За сприяння та під пильним наглядом Данила Апостола розпоча­лась робота зі створення кодексу законів, які діяли на Лівобережжі. Та довести справу до кінця гетьманові не судилося.
Картинки по запросу Апостол Данило Павлович   Помер Данило Апостол 29 січня 1734 року. Поховали гетьмана в с. Сорочинці, у побудованій на виділені ним кошти кам’яній церкві. Зі смертю цієї видатної людини не за­кінчилися славні справи роду Апостолів. Двоє синів гетьмана були полковниками, а в XIX столітті нащадки гетьмана з прізвищем Муравйових-Апостолів відіграли важливу роль у повстанні декабристів.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки