"Сучасні книги - сучасній родині"

   
  Не секрет, що у кожного покоління свої улюблені книги. Наші бабусі зачитувалися романами Гюго, Драйзера або Діккенса; хтось із дорослих досі  перечитує Агату Крісті і плаче над долею Роксолани Павла Загребельного. Сьогодні діти в свої одинадцять-тринадцять років все частіше запитують в бібліотеці книги Стівена Кінга чи Донни Тартт. Сучасне покоління за допомогою інтернету може миттєво отримати інформацію з будь-якої точки світу, тому вчитель або батьки перестали вважатися єдиним джерелом відповідей.    
  Хочете не відстати від часу і краще розуміти своє чадо? Читайте книги разом з дітьми, обговорюйте сюжет, пояснюйте вчинки героїв -  станьте для дитини мудрим провідником, якщо не в інформативному світі, то в океані життя.
     Ваша дитина багато часу проводить за комп'ютером? Разом прочитайте роман-фентезі Марини та Сергія Дяченків  "Цифровий". Головному герою не виповнилось ще й п'ятнадцять! Другий персонаж не набагато старший. 
   Арсена Cніжицького реальне життя  не дуже цікавить. Арсен — ґеймер, природжений ґеймер, для якого гра — і є життя. У грі він майже всемогутній Міністр, у якого є влада і гроші. Та влади і грошей завжди на всіх не вистачає, як в реалі, так і в грі. Максим — преферансист з нічного Інтернет-клубу. Максим може все, майже все. Причому в реальному житті. Чи все ж таки в грі?.. Так чи інакше, Арсен починає співпрацювати з Максимом. Велика Гра починається…
    Про три покоління  дівчат з однієї родини розказує в романі «Країна гіркої ніжності»  Володимир Лис.  Три долі, три  історії, з яких складається вже історія власної  країни в жорсткому й несентиментальному ХХ столітті.  Даздраперма, дочка радянського чиновника, у 30-ті роки пройшла крізь пекло дитбудинку для дітей ворогів народу, а згодом опинилася у вирі повстанської боротьби на Волині... Її донька Віталія, витончена естетка та прихильниця поезії, понесе свій хрест — кохання до кримінального авторитета. І навіть молодша, онука Олеся, не уникне випробувань, коли разом із Майданом до її життя ввірвуться кохання та зрада… 
     Лорі  Нельсон Шпільман, американська письменниця,  у романі «Список мрій» зненацька  повертає свою героїню в дитинство, коли та  вже   звикла до стабільності у своєму житті. У Брет Боулінгер є хороша робота, достаток, гарний  хлопець. Але все змінюється зі смертю коханої мами, яка залишила незвичайний  "заповіт": Брет повинна здійснити свої цілі, які придумала ще в 14 років. Погодьтеся, звучить досить дивно. Але така воля коханої  людини, проти якої не підеш, і в свої 34  Брет все ж вирішує приступити до здійснення мрій з минулого.  Дуже мила, добра книга,  яку варто  прочитати разом  з донькою або сином – підлітками.
  Для   хлопців  віком від десяти до дев'яноста років справжнім відкриттям стане книга  Ґільєма Балаге "Мессі"Сьогодні Мессі — володар «Золотого м’яча» і «Золотого бутса», «новий» Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК «Барселона» та найкращий гравець сучасності. А починав він як сором'язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормона росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім'єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу.  
   До збірки Макса Кідрука "Заради майбутнього" увійшло десять коротких оповідань. Ідеальний варіант цікаво провести одну-дві години  за жвавим обговоренням  декілька днів.
  В книзі  письменник виступає талановитим майстром короткої різножанрової прози: у збірці представлено містичні, науково-популярні,  гумористичні оповідання, а також твори в стилі горор та техно. Під час читання відчуваєш динамічну зміну відчуттів, переживань, настроїв та власних думок. "Збірки мають вражати своєю неоднаковістю" - пише Макс Кідрук у передмові. То ж всім, хто любить різнопланові оповідання, всім, хто любить книги, які швидко читаються, всім, хто любить хорор, всім, хто любить твори Макса Кідрука і навіть тим, хто ще його ніколи не читав, - збірку оповідань "Заради майбутнього" радимо почитати обов'язково!


     

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки