" Різдвяна казка"

   В ніч з 24 на 25 грудня католицький світ відзначає Різдво Христа. Це особлива дата для віруючих в майже 150 країнах світу, тому що з цієї дати ведеться літочислення в більшості країн світу. Щоправда, з плином часу свято перестало бути суто релігійним, а стало святом сімейним, святом віри і добра. У багатьох країнах є загальна релігійна складова свята - різдвяна меса, але на побутовому рівні традиції відрізняються.
   Каталонія - невелика область, яка входить до складу Іспанії. За кілька днів до Різдва тут починають «очищати колоди» - саме так з каталонського і перекладається назва щорічного ритуалу «caga tió». Суть його полягає в тому, що в кожній родині з колоди необхідно зробити забавну істоту з лапками і милою мордочкою . Тепер новий вихованець довгий час буде в будинку найбажанішим гостем - господарі пригостять його святковими стравами, цукерками і фруктами. Проте, щастя небаченого звіра триватиме недовго: в різдвяну ніч привітні господарі візьмуться «лікувати» колоду, а простіше кажучи, бити його всім тим, що попадеться під руку. Виявляється, від сили ударів залежить щастя в наступному році. 
   Згідно зі старовинною австрійською легендою у Святого Миколая (а інакше кажучи, Санта-Клауса), є неприємний, злий ворог - Крампус, який заважає доброму чарівникові, що поспішає рознести подарунки слухняним дітям, влаштовує різноманітні підступи та й взагалі виконує всі обов'язкові функції негативного персонажа . До речі, для батьків неслухняних дітей Крампус зовсім не здається таким вже шкідливим героєм - адже злий дух забирає пустунів в свою печеру, імовірно, щоб поласувати ними на різдвяну вечерю. Маленькі непосиди ризикують не тільки залишитися без подарунків, але і бути вжиті в їжу. Щоб захиститися від чудовиська, зовнішність якого скидається на ворона і чорта в одній особі, спритні дітлахи самі переодягаються в Крампуса, щоб зловмисник не знайшов їх. Саме тому в переддень Різдва вулицями Відня ходять зовсім не Діди Морози зі Снігурками, а цілком собі казкові монстри.
   В Англії з'явилася вельми оригінальна традиція, яка з кожним роком набирає все більшої популярності. 
   Британці вважають своїм обов'язком зануритися перед святом в крижану воду на відкритому просторі. Ритуал прийшов з Лондона, де кілька років тому Санта-Клауси замість того, щоб розносити подарунки зразковим дітям один за одним почали стрибати в води озера в Гайд-парку.
   В Австралії Різдво припадає на самий розпал спекотного літа, тому святкування тут починається ближче до вечора. Найчастіше Новий рік, так само як і Різдво, зустрічають на пляжі або на природі. Незважаючи на те, що мрія пограти в сніжки і зустріти справжнього Санта-Клауса так і залишається мрією, австралійці не сумують. 
   Традиції у кожного народу свої. Проте усіх християн світу об'єднує бажання миру і спокою в кожній домівці, добро, взаєморозуміння, любов і щастя у кожній родині.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки