"Містичні пророцтва"

   «Журналіст  спитав,  чи оберігає  маска хоч від чогось, і Тарру відповів: ні, зате діє на інших заспокійливо».                                                                         А.Камю 

     Італійська преса  повідомила,  що в Італії, яка в Європі  найбільш потерпає  від коронавірусу Covid-19 , за місяць  роман  А. Камю "Чума"  з  71-го місця  в рейтингу  продажів  злетів  на 3-є  місце. У Франції за останній тиждень січня було продано 1700 примірників "Чуми", а за останній тиждень лютого – 800 екземплярів.

   Сумно-зворушлива, наївна  і  дуже оптимістична  книга  про те,  що люди - це істоти швидше за все хороші, а не погані; про те, що  складні  часи налаштовують людей  творити  добро, а не зло.
   Дія роману  відбувається  в  Алжирі,  у місті  Орані на березі моря. Одного року, в  кінці  зими на вулицях з'являються пацюки, і не просто з'являються, а починають помирати. Спочатку це одна-дві, потім з'являються гори щурячих трупів. Місто з полегшенням зітхає, коли щури нарешті зникають. Але зовсім скоро починають люди хворіти на дивну лихоманку, з'являються смертельні випадки і  чим далі - тим їх більше.  Лікарі сперечаються один з одним, префектура міста побоюється паніки і ніхто не хоче визнавати, що це чума.
   Камю називає роман хронікою. Таким роман і здається: узагальнення, щоденникові вставки, лаконічність мови. Але за лаконічністю стоять сильні емоції, за узагальненнями  дуже  особисте життя персонажів.  Розповідь ведеться про все місто, але через людей - а люди, кожна людина - це ніколи не предмет хроніки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки