"Унікальне і неповторне"


  Чорне море вперше згадується в документах V століття до нашої ери. Ясон та аргонавти саме по Чорному морю йшли до Колхідиза золотим руном.
Давньогрецька назва моря — Понт Аксинський, що означає «Негостинне море». Море було назване так через труднощі з навігацією. Пізніше, після вдалого освоєння берегів грецькими колоністами, море стало називатися Понтом Евксинським («Гостинне море»).
  Особливістю Чорного моря є повна (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150–200  метрів. Річ у тому, що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем. Сам сірководень у Чорному морі з’явився внаслідок загибелі всього живого в ньому через злиття з Середземним морем.
 Є цікава версія, що море назвали Чорним через жахливі шторми, під час яких вода в морі темніє. Хоча, це буває дуже рідко. Поверхня вод Чорного моря переважно спокійна. Хвилі виникають за вітряної погоди, особливо взимку. Під час буревіїв вони можуть зростати до висоти 15 метрів і більше та загрожувати малим суднам. Припливи та відпливи майже непомітні.
  Мешкає у морі всього 2 500 видів тварин, для порівняння в Середземному — приблизно 9 000 видів. Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори підростають усього на кілька сантиметрів за сторіччя, то море наступає зі швидкістю 20–25 сантиметрів за 100 років.
Картинки по запросу черного моря фото   Флора і фауна Чорного моря - одна з найбільш різноманітних структур серед усіх існуючих. Площа і простори його охоплюють територію майже всіх європейських держав.
  Мала доля концентрації солі сприяють тому, що Чорне море є сприятливим середовищем для існування багатьох тварин. До того ж, такі показання солоності сприяють тому, що в Чорному морі абсолютно спокійно можуть купатися люди. Так як у великих концентраціях сіль у морі містить хлорид натрію, який дратує всі поверхні слизових оболонок тіла, може викликати алергію і багато інших захворювань шкіри. Багато інших морів по всьому  світу просто не створені для купання в них людей. Чого не скажеш про Чорне море: вода в ньому буквально за місяць прогрівається до такої температури, яка сприяє комфортному купанню та оздоровленню. 
  Тварини представлені в Чорному морі 2-ма видами дельфінів, морехідною свинею і східноєвропейським тюленем. Особливі види тварин заносяться в море через протоки Босфор течією, але погано приживаються в морських просторах із-за несприятливих умов.
  У Чорному морі знаходяться акули - катрани. Вони зовсім маленькі -не більше метра в довжину, і загрози для людей не являють, так як дотримуються прохолодних вод, зрідка підходять до берегів і в принципі самі побоюються людей. Небезпеку вони несуть лише для рибалок. Шипи, які знаходяться на спинному плавці акули, небезпечні. В них міститься специфічна речовина, яка при правильному застосуванні та грамотному дозуванні може навіть вилікувати рак на ранніх стадіях, однак при перенасиченні нею організму, може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.
  Небезпечна для здоров'я і життя людини - риба Чорного моря - морський дракончик. Колючки його спинного плавця і зябрових кришок містять потужну отруту. Ще небезпечні чорноморські скорпіони зі своїми гострими шпильками на хвості.
 На глибинах моря мешкають мідії, устриці і молюски - попередники рапана, підкинутий кораблями з Далекого Сходу. Рапан - найбільша мушля і лютий хижак Чорного моря.  Вони знищують мідій і швидко розмножуються через відсутність їх головних ворогів - морських зірок. На них полюють люди, які вживають в їжу цих молюсків, що вважаються делікатесом.
  Найяскравіша в Чорному морі рибка - червоний троєпер. Самки троєперів пофарбовані в колір водоростей, а от самці, що охороняють свою територію на бічних сторонах великих підводних валунів, червоні, як артеріальна кров! 
  Є в Чорному морі і одна-єдина тропічна рибка,  називається вона «риба-ластівка» (Chromischromis). Молоді «ластівки» світяться блакитним кольором. Іноді вони здаються бархатисто-чорними, з фіолетовою облямівкою плавців, а на яскравому сонці раптом стають майже жовтими. Чудеса! На 8-10 метрових глибинах вони кружляють зграйками в пошуках їжі навколо вершин великих каменів - це їх улюблені місця. А на самому дні риби-ластівки будують з трави гнізда і ікринки в них строго охороняють самці. На зиму теплолюбні «ластівки» «відлітають» в морські глибини, де їх не потривожать холод і шторми.
  Мешкає в Чорному морі унікальний вид - ночосвітка. Вона може фосфоресціювати і через неї у серпні море час від часу світиться у прибережній зоні.
  Ще один вид жителів моря - це медузи. Одна з них представляє небезпеку — це велика медуза корнерот. Своєю отрутою, яку вона використовує для полювання на здобич, може досить сильно вжалити людину.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки