Дикі красені в Чорнобильській зоні.



    Знайомтеся, ці дикі красені - коні Пржевальського, які мешкають в Чорнобильській зоні. Найближчого родича звичайного коня ніколи не запрягали у вози, на нього не надягали сідла і вуздечки. Ці дикі тварини належать до вимираючих, та мають дуже високий міжнародний охоронний статус. І отакий дикун всього за кілька років добре адаптувався до незвичних умов проживання в  зоні відчуження.

    У XIX столітті, коли з'явилися далекобійні рушниці, полювати на великих степових тварин стало легко. В результаті красиві дикі скакуни практично зникли з фауни планети. Колишнього дикого коня Пржевальського в природі більше немає ніде.
    Понад 100 років тому в Україну для заповідника «Асканія-Нова», з Китаю були привезені декілька диких коней Пржевальського. В природному ареалі мешкання цю тварину останній раз бачили  в 1968 році. Однак врятувати  біологічний вид все ж вдалося. В середині XX століття в зоопарках різних країн жили 50 диких коней.

    Через війни  всі  представники цієї першої асканійської лінії розведення загинули. Нових коней Пржевальського для заповідника згодом збирали по зоопарках. Коні розмножувались під наглядом науковців і з часом їх ставало
все більше. У 1998 році невеликий табун випустили в Чорнобильську зону. Так почався своєрідний експеримент, якому передувало серйозне наукове обгрунтування. Досліджували, наприклад, флору Чорнобильської зони, щоб з'ясувати придатність цієї території для проживання диких скакунів.
    Існування коней в Чорнобильській зоні  говорять про те, що вони спокійно, без допомоги людини, здатні виживати в природних умовах і успішно розмножуватися. Фахівці неодноразово спостерігали, як жеребці не тільки хоробро захищаються, але навіть переслідують і вбивають вовків. 
     Коні без проблем забираються досить глибоко в ліс, охоче використовують людські споруди. Перш за все, це занедбані,
але ще не повністю зруйновані стайні і корівники, які служать тваринам укриттям від негоди, частіше взимку. У літні місяці коні використовують  споруди в якості притулку від комах. 
  У дикій природі кінь Пржевальського зник.  І зараз робляться перші спроби повернути його в природні місця проживання.  Популяції , що живуть на волі  є лише в Монголії та в Чорнобильській зоні. У Китаї та Казахстані тварин періодично перетримують в вольєрах.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки