"Найдивніші красуні та гарнюні"


Ківа-йєті 

     
Картинки по запросу Йєті краб     Ця істота була виявлена американською глибоководною експедицією в 2005 році.  В південній частині Тихого океану на глибині 2300 метрів був знайдений цей небачений раніше вид ракоподібних. 
Його розмір становить близько 15 сантиметрів, воно сліпе і замість очей у нього рудиментарна мембрана. Незвичайна мохнатість істоти дуже вразила дослідників і вони жартома називали її «йєті-крабом» (Yeti Crab).
Похожее изображениеЯк відомо "йєті" - снігова людина. Краб має зовсім унікальний, не властивий його побратимам волосяний покрив. Всі його кінцівки вкриті щетинками, а передні - дуже довгі клешні, просто потопають у густому гарному "хутрі", що й робить його іграшково привабливим. Звідси і така назва.
    Але згодом він отримав офіційну назву - Kiwa hirsuta. Оскільки «йєті-краб» не належить ні до одного з відомих різновидів ракоподібних, було вирішено зробити його першим представником нового виду - Kіwaіda (від імені богині Ківи, покровительки ракоподібних у полінезійській міфології). А саме глибинне диво відповідно назвати Kіwa hіrsuta. "Hіrsutа" означає "пухнастий", "волохатий". 
Судячи зі звичок, "йєті" істота м'ясоїдна. Вченим вдалося підглянути, як він боровся із двома іншими крабами за шматочок креветки. Як і більшість мешканців глибин, йєті-краб сліпий. В абсолютній темряві, що панує на дні океану, на більш ніж двокілометровій глибині, потрібну інформацію волохатий ківа-йєті отримує за допомогою довгих вусів і не виключено - волосків на клішнях. Біологам ще потрібно буде вивчити нового гостя із глибоководного світу. 

Macrocheira kaempferi, 
або Спайдер-краб 


     У тому ж Тихому океані біля узбережжя Японії 
на глибині від 50 до 300 метрів живе вже інший краб - японський краб-павук, або Macrocheira kaempferi. 
Найбільші з американських омарів можуть змагатися з японськими крабами-павуками у вазі, але ось довжина їхніх ніг навряд чи може досягти фантастичних чотирьох метрів. 
Японський краб-павук всеїдний, і з'їсть все, що знаходиться в межах досяжності його довгих, пазуристих клешнів. 
Post imageВеликі представники цього виду можуть важити близько 20 кілограмів, а їх розміри досягають 50 сантиметрів. Харчується краб молюсками і залишками тварин. В бійці з іншими особинами чи в результаті нападів хижаків краби можуть втрачати клешню або ногу, але з часом втрачена кінцівка відростає. В ідеалі краб може прожити до ста років.
     Свою наукову назву (Macrocheira kaempferi) вид дістав на честь німецького мандрівника і натураліста Енгельберта Кемпфера і був описаний голландським зоологом Конрадом Якобом Теммінком ще в далекому 1836 році.
  Цей єдиний сучасний вид роду Macrocheira використовується в харчових, наукових та декоративних цілях, часто утримується у великих акваріумах.


Картинки по запросу смайлики


Далі буде...

.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки