"Колобок і всі, всі, всі..."

    Під час самоізоляції всі зрозуміли, наскільки важко залишатися багато часу у чотирьох стінах. Вже використані різні способи,  чим зайняти себе та дітей у вільний час.  А попереду літо... Пропонуємо згадати давнє захоплення  - домашній театр. 
   Для дітей домашній театр -  надзвичайна подія,  це набагато цікавіше, ніж традиційні ігри. Ви зможете розігрувати разом кумедні сценки, знайомити малюка з казкою та  її героями, вносити елемент фантазії. Повірте, дитина сама не помітить, як стане головним учасником і режисером. 
 Для діточок 3-4 рочків підійде пальчиковий театр. Він дуже близький до звичайної гри з іграшками: ось теремок, ось жабка, ось мишка-норушка... Ні про який чіткий сценарій мова не йде. Читаємо казку, розглядаємо малюнки, а потім граємо разом з малюком. Для цього не потрібні ні ширма, ні лаштунки. Тільки персонажі пальчикового театру (їх можна зробити самостійно) або звичайні ляльки і плюшеві звірята. З ними можна грати де завгодно: хоч на столі, хоч на килимі, хоч в ліжку перед сном. Ви цілком можете самі розіграти всю казку  або доручити дитині один маленький персонаж. 
   Дитина обов'язково захопиться іграшкою, малюку цікавіше займатися своїм зайчиком, ніж думати про «правильний» хід дії. Мета домашнього театру - гра. Це найприємніший і невимушений метод розвитку. У такій грі розвиваються уява, мова, пам'ять. Дитина вчиться взаємодіяти  з вами, з іншими дітьми. Граючи можна заучувати вірші, відпрацьовувати звуки, отримувати початкові математичні знання - словом, вчитися. Без занудства, без будь яких зусиль з боку малюка.

  В п'ять років діти вже можуть впоратися з  «акторською роботою». Розучити свою роль і зіграти її в спектаклі для публіки. Вам потрібно зібрати кілька дітей , вибрати  коротку, цікаву казку, розподілити ролі. Але пам'ятайте, що головне для спектаклю - дія. Якщо казка здається вам занадто затягнутою - скорочуйте.
        Також потрібно підготувати костюми. Для цього згодяться підручні засоби, які ви знайдете вдома. З гримом теж все зрозуміло - використовуємо матусину косметику. Якщо вас це не влаштовує, можна купити грим для дитячого театру в магазині. 
    Намагайтеся обійтися мінімальним набором декорацій. Ваша вигадка вирішить всі проблеми.
      Готуємо сцену. Навіть якщо у вас однокімнатна квартира - це не привід відмовлятися від постановки. Гості розсідаються на дивані, а в центрі кімнати відбувається дія. Двері в передпокої - це куліси, за якими ховаються  артисти. 
     Влітку можна влаштувати виставу на свіжому повітрі, серед зелені. Це свято - дитяче. Ви можете фонтанувати самими незвичайними ідеями. Але пам'ятайте: цей театр - не для вас. Він - для дітей. Не намагайтеся домогтися стовідсоткової злагодженості і акторської віддачі. Діти - не актори. Їм не цікаво працювати над роллю нескінченно. Головне, щоб   діти не втратили будь-який інтерес до вашої витівки.

     Можливо, такий домашній театр - справа клопітка. Але воно того варте. Це не тільки рішення дидактичних завдань - ваші діти отримають досвід публічного виступу. Не кажучи вже про те, що це просто свято!
   Бажаємо творчих успіхів!









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки