"Ім'я в історії: Полетику Г. - 295"



Портрет    Друга половина XVII століття і майже все XVIII століття позначені безперервною бо­ротьбою українського народу за воз­з'єднання Правобережжя з Лівобе­режжям. Однак Україна до кінця XVIII століття поступово перетворилася на провінційні частини сусідніх держав — Росії та Поль­щі — внаслідок територіально-етнічного роз'єднання, через згубні негативні вну­трішні й зовнішні причини. Проте всупе­реч цій реальності ідея Української дер­жави лишалася незнищенною, продовжу­вала жити із покоління в покоління за­вдяки діяльності українських просвітителів, митців, які, звернувшись до традицій української історії та культури, обстоювали й утверджували національну само­свідомість українського народу. У когорті митців-патріотів почесне місце посідає Григорій Андрійович Полетика — пред­ставник славного старшинського роду Полетик.
Полетика Григорий (fb2) | КулЛиб - Классная библиотека! Скачать ...    Народився Григорій Полетика 1725 році в родині заможного козака Андрія Івановича Полетики в м. Ромнах (нині Сумська область). Навчався в Киє- во-Могилянській академії, яку закінчив 1745 році. Знання з філо­софії, історії, риторики, піїтики, лінгвістики, богослов'я, здо­буті Г. Полетикою в академії, сформували його світогляд, переконання, виховали любов і повагу до батьків, до історії та культури свого народу. Одержавши фах педагога, він ви­кладав німецьку і латинську мови у Петербурзькій Академії наук та у Синоді. Упродовж 1764—1773 роках Г. Полетика працює головним інспектором Морського шляхетського корпусу. У 1773 році вий­шов у відставку і, не полишаючи своїх ідей відносно автоно­мії України, ґрунтовно вивчає українську історію і літерату­ру. Під час укладання імператорською комісією проекту нового законодавства Г. Полетика, як делегат від Лубенсь­кого полку, обстоював права й вольності України. 
Полёт к Поле́тикам — Интернет-журнал «Лицей»     Як український патріот, усвідомлюючи роль національної історії та її значення у формуванні самосвідомості народу, Г. Полетика зібрав велику кількість документальних матері­алів з української історії, що склали найкращу приватну біб­ліотеку того часу. Він також зробив чимало перекладів ан­тичних авторів, склав унікальний тлумачний словар.   
Фантастика. Провизории. Надпечатки. Григорий Полетика Полтава ...     У теоретичному доробку Г. Полетики є фундаментальна праця «История русов», в якій відтворено яскраві сторінки розвитку України від найдавніших часів до другої половини XVIII століття. Хоч автора «Истории русов» не названо, але дослідник цієї праці історик О. Лазаревський, зіставляючи її концепцію та стиль з архівними матеріалами Полетик, іншими документальними й науковими працями, аргументовано довів, що вона належить перу Григорія По­летики і його сина Василя. Багато істориків і в минулому, і нині (В. Горленко, І. Борщак) поділяють думку О. Лазарев­ського. Григорій Полетика помер 7 грудня 1784 році, похований в Олександро-Невській лаврі.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки