"Депресія - вихід є"


   Початок осені...  Менше сонячних днів,  похмура  погода та новий ритм життя з появою  COVID-19   можуть  спровокувати виникнення депресії.  В першу чергу  депресія - це нестійкий психоемоційний стан, який  вважається захворюванням і  вимагає своєчасного втручання. Розпізнати симптоми цього стану досить легко. Ось деякі з них:
- апатичний настрій;
- втома, яка поступово стає хронічною (відпочинок не усуває проблему, стан «розбитості» зберігається навіть після сну);
- відчуття нудьги;
- проблеми зі сном (в тому числі, часті пробудження вночі);
- образливість;
- сильні головні болі;
- відсутність здорового апетиту;
- судоми в м'язах і безпричинні больові відчуття у всьому тілі;
- порушення в роботі шлунка і кишкового тракту;
- різкі напади гніву і дратівливості.
   Пошук в себе цих симптомів дозволяє зробити невеликий
тест на депресію. Так, наявність хоча б двох-трьох з перерахованих станів вказує на серйозний психічний розлад, позбутися  якого необхідно своєчасно.  Як дати відсіч осінній депресії?
 Жінкам психологи радять оточувати себе яскравими предметами і деталями гардеробу. Ніщо так не піднімає настрій, як легка шаль кольору фуксії або  новеньке взуття чи сумка. 
 Якщо ви повністю занурені в робочі будні, обов'язково знаходьте час для розслаблення. Гарний настрій легко може «вбити» рутина, тому дозволяйте яскравим  подіям входити у ваше життя!
 Не витрачайте вільний час даремно. Якщо у вас не буде великої кількості часу, шанси на появу депресії зійдуть нанівець. Проводьте багато часу на відкритому повітрі, сходіть в спортзал, запишіться в басейн, походіть затишними вуличками вашого міста.
 Змініть обстановку навколо себе. Наприклад, переставте меблі в квартирі або заплануйте глобальний ремонт. При цьому, головне - включати максимум фантазії і творити, не замислюючись. Отримуйте задоволення від процесу, тоді результат вас точно не розчарує.
 Депресію, симптоми якої виявляються досить помітно, можна побороти за допомогою прийому вітамінів і переходу на правильне харчування. Додайте в свій раціон  продукти, що містять вітаміни групи В.
 Зрештою, зробіть невелику подорож, навіть віртуальну.  Доведено - знайомство з новою культурою або країною допомагає позбутися  поганих думок, і покращує настрій.
  Психологи рекомендують не закриватися в собі, а навпаки - бути відкритими до спілкування. Спільні прогулянки з друзями і близькими обов'язково піднімуть настрій, і всі ознаки нудьги відійдуть на задній план.
   Не забувайте про бібліотерапію. Книги - це цілий світ, в якому можна вести себе по-різному.  Книги можна не тільки уважно читати, мандрувати   стежками сюжетів, їх можна сортувати, колекціонувати або переглядати. Всі ці бібліотечні процеси вносять свій позитивний внесок в оздоровлення людини.
 Існує спостереження, що читання творів Шекспіра, наприклад,  є засобом від пригніченого стану. Розмірені, гармонійні тексти  класичної  літератури дають  відчуття стійкості. Чужі помилки змушують задуматися про свої.

 Детективи і пригоди тренують уважність, логіку, посидючість, спостережливість. Закручені сюжети добре відволікають від сумних думок і проблем.

  Наукова фантастика, фентезі  розширює межі можливого, загострюючи до крайності ситуації і вчинки, дає можливість  прийняти без страху свої думки і бажання і допускати їх наявність у інших.
  Нарешті, поезія особливо показана при депресивних станах. Чіткий  поетичний ритм нормалізує процеси, що протікають в організмі. Вірші налаштовують на позитив, вселяють віру в свої сили.
 При гострих стресах, хронічних депресіях  важливо читати філософську та духовну літературу, яка дає уявлення про цілісність світу і місце людини в ньому.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки