"Комп’ютерний геній"

Автор: Возняк Стивен Гэри "WoZ" - 1 книга - Читать, Скачать - ЛитМир
“Ніколи не довіряй комп’ютеру, який не можеш викинути з вікна.”
Стівен Возняк

 Його ім’я і фото представлено в Національному залі слави винахідників у США. Цей нащадок буковинських емігрантів у третьому поколінні є відомою і шанованою в американському суспільстві людиною. Створені ним персональні комп’ютери стоять тепер на кожному робочому столі. Американський українець Стівен Возняк вважається  видатним інженером, якого часто називають комп’ютерним генієм.
  Народився Стівен Возняк в місті Сан-Хосе в штаті Каліфорнія. Однак його батьки емігрували в США з української Буковини після Другої Світової війни. 
     Батьки Стіва, особливо батько, зробив величезний вплив на подальший вибір життєвого шляху сина. Закінчивши Каліфорнійський Технологічний інститут, Возняк-старший, який працював в Lockheed і розробляв системи наведення ракет, з ранніх років прищепив синові любов до електроніки. Стів не раз згадував у інтерв’ю походи на батьківську роботу, як грав з деталями і зачаровано стежив за процесом його роботи. За спогадами батька, син почував себе з транзисторами і резисторами вільніше, аніж із дівчатками. 
Завжди знав, що маю українське прізвище: вражаюча історія успіху Стівена  Возняка - Радіо Максимум  Перебуваючи в такому середовищі з самого дитинства, Воз, як його називали, занурився в нього з головою. І результати не змусили довго чекати. Уже в четвертому класі маленький Стів отримав ліцензію радіоаматора, а трохи пізніше - у 8 класі - став володарем першого призу на конкурсі міського рівня, який організовувала компанія BBC. Свою першу нагороду він отримав за складний калькулятор, при створенні якого використав теорію двійкових чисел.
Далі свої знання у цій галузі Стівен удосконалював у Каліфорнійському університеті, який закінчив зі ступенем бакалавра комп’ютерних технологій і електроніки.
Стив Джобс и Стив Возняк. Они начинали как хакеры - Владимир Гломозда /  ЛІГА.Блоги - LIGA
 Якось його шкільний товариш Стів Джобс, який не мав ґрунтовної теоретичної освіти у галузі електроніки, запропонував йому створити комп’ютер для любителів та ентузіастів. Возняк охоче відгукнувся на цю пропозицію. І вже невдовзі вони разом зібрали в гаражі прообраз першого такого комп’ютера. Джобсу вдалось поєднати інженерний талант Возняка з власним умінням надавати готовим виробам привабливий зовнішній вигляд. В 1976 році Джобс і Возняк заснували компанію "Apple" (до речі, логотип компанії навіює спогад про відомий український жарт “Як не з’їм, то понадкушую!” і налагодили масовий випуск готової продукції. Дуже швидко вона здобула популярність на ринку і зробила їх мільйонерами. У 1992 році прибуток компанії досяг 7 мільярдів доларів.
Стив Возняк в Киеве: Olerom Forum 1 и не только  Згодом шляхи партнерів розходяться, хоч вони й не втрачають зв’язок. Стівен Возняк продовжував займатися винахідництвом, створив ще кілька власних компаній по виробництву нової комп’ютерної продукції. Він також захопився комп’ютеризацією зйомок багатосерійних фільмів і, навіть, сам знявся у кількох із них.
Что рассказал сооснователь Apple Стив Возняк в Киеве | BURO.   Кажуть, що Возняк дуже скромний, не любить підкреслювати свої досягнення і достоїнства, хизуватися ними, що пояснює обмаль публікацій про нього. Він стриманий у висловлюваннях і поведінці з іншими. На запитання про етнічне походження завжди відповідає, що він українець і вважає, що українці найбільш подібні до американців.
   Стівен завжди мріяв відвідати Україну. У 2017 році його мрія здійснилася. Він приїхав до Києва, де брав участь у міжнародному семінарі, зустрічався зі студентами та викладачами Національного технічного університету України "КПІ імені Ігоря Сікорського". Коли журналісти запитали його, чи легко бути успішним українцем на чужині, він посміхнувся і сказав, що, очевидно, не важче ніж в Україні, бо вчених і винахідників українського походження за межами України більше, ніж на батьківщині. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки