"Український Галілей: Юрій Дрогобич"

Юрій Дрогобич — Вікіпедія     Юрій Дрогобич — учений у галузі астрономії, астрології, математики, перший з відомих докторів медицини, представник раннього гуманізму. Репрезентував Україну в Західній Європі. 
     Юрій Котермак, син Доната, народився в Дрогобичі. Є підстави вважати, що майбутній учений розпочав свою освіту в Дрогобичі й Львові. Пізніше він навчався в Краків­ському університеті, де отримав ступені бакалавра і магістра. З Кракова дрогобичанин подався до Італії, щоб завершити освіту в славетному Болонському університеті. Тут він став доктором медицини і доктором філософії й протягом кількох років читав лекції з медицини та астрономії. В 1481-82 роках Юрій Дрогобич був першим з українських учених ректором цього університету — одного з найстаріших у Європі навчальних закладів, що славився як центр передових, гуманістичних течій у філософії й природознавстві. 
Юрій Дрогобич – український Нострадамус і ректор найстарішого університету  в Європі
     В 1488 році учений повертається до Краківського уні­верситету — найближчої до його батьківщини вищої школи, де на той час також поширювався передовий гуманістичний світогляд. Читав лекції з астрономії та медицини якраз у ті роки, коли в універ­ситеті вчився М. Коперник. З Кракова він не раз приїжджав в Україну, бував у Львові, Дрогобичі та інших містах. 
     Юрій Дрогобич сприяв поширенню гуманістичних ідей доби Відродження на батьківщині. Він уважав, що завдяки доброчесності людина може наблизитися до Бога як ідеалу доброчесності. 
    Праця Ю. Дрогобича «Прогностична оцінка 1483 року», особливо віршований вступ-присвята до цього твору, дає право назвати його першим відомим нам гуманістичним поетом України. У цьому творі, який є першою друкованою книжкою українського автора, викладено окремі наукові знання з філософії, астрономії, географії, вперше подано географічні координати Львова, Дрогобича, Вільна, Кафи (Феодосії), Москви. Крім названої праці, перу вченого належать сім трактатів, ряд віршованих промов і послань папі Сіксту IV. Усі вони писалися латинською мовою і незмінно підписувалися: Юрій з Дрогобича, русин, а поряд з його іменем у латинських і польських документах проставлялися слова: рус, рутенос, русіа. Твори Ю. Дрогобича знали в багатьох країнах Європи, зокрема в Італії, Франції, Німеччині, Угорщині. їх пере­писував для себе, наприклад, відомий німецький учений-гуманіст Гартман Шедель. Певне місце відвів їм у своїй науковій роботі ні­мецький історик метеорології Густав Гельман. 
Юрій Дрогобич був світилом для багатьох народів | „Свобода“     Український вчений підтримував видавничу діяльність піонера східнослов’янського кириличного друкарства Швайпольта Фіоля, мав дружні стосунки з багатьма відомими на той час у Європі вчени­ми й культурними діячами — німецьким астрономом Йоганом Мюллером (Регімонтаном), італійськими гуманістами Франческо Філельфо та Філіпом Буонакорсі (Калімахом). Його учнями були ні­мецький поет-гуманіст Конрад Цельтіс та великий польський астро­ном Миколай Коперник.
     Помер Юрій Дрогобич 4 лютого 1494 році в Кракові (Польща).



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки