"Вчені України: Дністрянському С. - 150"

Дністрянський Станіслав Северинович — Вікіпедія   Дністрянський Станіслав Северинович — доктор права, професор, визначний право­знавець, громадсько-політичний діяч. Автор проекту Конституції Західноукраїнської Народної Республіки, ініціатор створення Українського Вільного університету, засновник національно-державницького напряму політології, один із ініціаторів створення й унорму­вання правничої термінології, академік Всеукраїнської Академії наук (1927).
Diasporiana Електронна бібліотека | Дністрянський С. Провідні думки в  історії і теорії міждержавного приватного права    Станіслав Дністрянський народився 13 листопада 1870 року в м. Тернопіль. Закінчив юридичний факультет Віденського університету, поглиблю­вав знання у Берлінському і Лейпцизькому університетах. За студентську працю «Трилітній реченець з 1487 р.» йому було присвоєно звання доктора права (1894), а висновки з неї було за­проваджено в практику найвищого австрійського суду. У 1899— 1918 роках Дністрянський очолював кафедру австрійського цивіль­ного права Львівського університету, з 1901 року був професором ци­вільного права. Він висунув пропозицію заснування у Львові са­мостійного Українського університету, але Перша світова війна за­вадила цьому проекту. 
Diasporiana Електронна бібліотека | Дністрянський С. Цивільне право т. 1    Викладацьку діяльність С. Дністрянський поєднував з вели­кою науковою роботою. Його доробок охоплює проблеми держа­вного, цивільного, сімейного, авторського права, питання теорії та історії держави і права, деякі аспекти міжнародного приватно­го права. Праці вченого були добре знані в європейських і світо­вих наукових колах, мали вплив на розвиток української юриди­чної науки. У роботах, присвячених формам і методам державно­го будівництва, він віддавав перевагу суверенітету народу перед суверенітетом держави. У 1914 році на першому з’їзді українських правників у Львові вчений юридично обгрунтував право українського народу на самовизначення та власний розвиток. Першими юридичними книжками українською мовою були саме його твори. С. Дністрянський переклав з німецької працю «Ци­вільне право» (1919), в якій вперше використав українську юри­дичну термінологію. 
Дністрянський Станислав. Загальна наука права і політики. Т. 1 [PDF] - Все  для студента    Одинадцять років С. Дністрянський був парламентарем Австро-Угорщини від Національно-демократичної партії, розробляв проек­ти реформ цивільного права (1907-1918). Він зробив вагомий внесок у розвиток положень конституційного права. У 1918 році на замовлен­ня уряду створив проект Конституції Західноукраїнської Народної Республіки, але затвердити його як закон не вдалося. Після окупації Польщею західноукраїнських земель і ліквідації української кафед­ри у Львівському університеті С. Дністрянський виступив ініціато­ром організації університету поза межами України. 
Життя і справи Станіслава Дністрянського : 07:09:2014 - te.20minut.ua    Від 1919 року почався еміграційний період життя С. Дністрянсько­го. У 1921—23 роках він був ректором, згодом проректором Українсько­го Вільного університету у Празі. Після звістки про арешт у Харкові кращого друга академіка С. Рудницького у С. Дністрянського загострилася серцева хвороба. У 1934 році подружжя Дністрянських переїздить до Ужгорода, де вчений невдовзі помер 5 травня 1935 року.     



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки