"Чорна сповідь моєї вітчизни"

    Пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Чорна сповідь моєї вітчизни", присвячену  трагічним подіям у Бабиному Яру. 
 
Анатолій Кузнєцов "Бабин Яр". Це документальний роман, спогади Анатолія Кузнєцова, українського і російського письменника, про розстріл євреїв восени 1941 року, про життя в окупованому Києві, а вже потім — про звільнення України від нацистів. Це все, що він бачив на власні очі, адже його будинок був розташований поруч із концентраційним табором. В цю ж книгу-документ Кузнєцова увійшли також спогади та свідчення людей, які пережили масові розстріли у Бабиному Яру. «Скаліченим», як розповідає син письменника, роман був виданий в журналі «Юність». І лише через 5 років після написання світ побачив книгу саме такою, якою хотів її бачити автор: без правок, з усіма незручними для радянської влади спогадами, поясненнями та фактами. 
 
М. Кіяновська "Бабин Яр. Голосами". Кіяновська — поетка, перекладач, літературознавець, член Асоціації українських письменників та Національної Спілки письменників України. Збірка поезій отримала Шевченківську премію з літератури 2020 року. Головним героєм книжки є смерть, яка приймає подоби різних людей і кричить на всі голоси. Можна сказати, що ця збірка — трагедія без героя про велику братську могилу. 

Т. Тур «Правда про Бабин Яр». Умовно книжку можна поділити на три великі частини: «До Бабиного Яру», «Трагедія Бабиного Яру» і «Після Бабиного Яру». В епіцентрі дослідження – історія нацистського злочину. Наведені версії подій підкріплено наявними документальними джерелами та фаховими дослідженнями. Водночас в авторських презентаціях теми не можна не помітити й відлуння дискусій, адже різні автори не завжди мають спільні відповіді на одні й ті самі питання. 
     
  "Правда про Бабин Яр" документальне дослідження.
    Правду про страшну історію Бабиного Яру приховувати вічно не вдалося. Останнім часом українські й американські дослідження піднімають завісу над таємницями Бабиного Яру. Це не просто свідчення «очевидців» і «вцілілих», а дані прискіпливого аналізу аерофотознімків і документів в архівах Києва, Львова, Харкова, Берліна, Варшави, Лондона, Вашингтона, Нью-Йорка та інших міст. 

   І. Трахтенберг «Бабин Яр. Минуле і сьогодення». Взаємонаповнення всіх  пережитостей і рівнів досвіду зумовило особливість  книги.  У ній про Бабин Яр говорить він сам, говорять його друзі, говорять поети, філософи, історики, політики, говорять документи. Тією мірою, якою це увійшло в особистий світ автора й стало не лише його баченням, а й його болем. І цей біль іде з минулого в майбутнє. Не тільки тому, що таке пережиття не можна забути, а й тому, що воно має силу застереження. 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки