"Знайома & Незнайома Варшава"


     
    У перші століття нашої ери приблизно на території сучасної Польщі жили слов'янські племена: поляни (не слід плутати з київськими полянами!), вісляни, мазовшани та інші. Через ці землі пролягали торговельні шляхи, що вели з півночі на південь. Славетний Бурштиновий шлях, по якому з берегів Балтійського моря везли до Середземномор'я бурштин, проходив річкою Вісла.
     В історії Польщі багато драматичного. У 18 столітті вона
перестає існувати як самостійна держава. Її територію ділять межи собою Пруссія, Австрія, Росія. Після Наполеонівських війн - новий поділ Польщі. Незалежною державою Польща знову стає 1918 році, а 1945 році було встановлено її сучасні кордони.
     Мазовше, одна з історичних областей Польщі, - географічний центр країни. Ці землі нічим особливо не примітні: не дуже родючі, немає гарних ландшафтів, надра не криють жодних багатств. Мазовше - край невеликий "містечок". Великих міст лише три: Плоцьк, Лодзь і Варшава.
   Столиця Польщі - Варшава - у 15 столітті була столицею Мазовше, а в 16 столітті стала столицею всієї Польщі. Місто виникло у 13 столітті біля переправи через Віслу. Варшава - місто давнє і водночас дуже молоде. Коли у січні 1945 році радянські війська ввійшли до Варшави, вони побачили тільки гори щебеню. Все було зруйноване: і будинки, і мости, і історичні пам'ятки.
     У Варшаві відновлено близько тисячі історичних
пам'яток. Серед них і Королівський замок, що здавна був символом незалежності Польщі. Підвівся із руїн Великий театр - величезна й прекрасна споруда у стилі класицизму.     Більшість підприємств міста побудовано за Віслою, на її правому березі.  Там-таки - й нові житлові райони, стадіони, інститути.
     Кожен українець має можливість відвідати цю країну та столицю Польщі - Варшаву.



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки