"Великий мрійник і мандрівник: Д.Лондону - 145"


         Джек Лондон (Джон Гріффіт) народився 12 січня 1876 року в  Сан - Франциско. Він один з найвідоміших американських письменників початку ХХ століття. Ніхто так яскраво, як він, не оспівав міцну чоловічу дружбу та вірне кохання. 
     Джек Лондон прожив бурхливе, нелегке життя. Ріс у злиднях та з дитячих років заробляв собі на хліб.  Працював на консервному заводі, на електростанції, на джутовій фабриці, боровся з браконьєрами на посаді рибного інспектора, плавав матросом на судні до берегів Японії. Далі були участь у знаменитому поході безробітних до Вашингтона, ув'язнення за бродяжництво.
  Коли на Алясці знайшли золото і країну охопила "золота лихоманка", Джек Лондон поїхав туди з надією розбагатіти. Там пізнав він найтяжчі умови праці, страх самотності, людську жорстокість у гонитві за багатством, силу дружби, духовну стійкість.
   Золота на півночі майбутній письменник не знайшов, але звідти виніс не менш цінний скарб: глибоке знання життя, зустрічі, бесіди, яскраві приклади боротьби людини за виживання. У години нескінченної полярної ночі спостерігав він картини величної природи, дивні події і характери, які пізніше змалював у своїх творах.
   Сповнений життєвими спостереженнями, Джек Лондон відчував потяг до літературної праці. Тому й вирішив "продавати не силу своїх м'язів, а вироби свого мозку". Дні і ночі він проводить над рукописами, впевнено йдучи до вершин слави. Творча спадщина письменника значна. Це багато збірок нарисів і оповідань, романи "Морський вовк", "Мартін Іден", повісті "Поклик предків", "Біле Ікло"та інші.
     Твори Джека Лондона вчать мужності, благородству, безкорисливості, прославляють силу людського духу, цілеспрямованість, любов і свободу. 
  Наприкінці життя Джек Лондон тяжко хворів. У ніч на 22 листопада 1916 року він був знайдений мертвим у своєму кабінеті в маєтку в Глен-Еллен (штат Каліфорнія).


  




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки