"Життя у світі власних фантазій"



     Гофман Ернст Теодор Амадей один із найяскравіших талантів XIX століття, який справив вплив на письменників наступних літературних епох аж до теперішнього часу.
     Майбутній письменник народився 24 січня 1776 році в Кенігсбергу в родині адвоката. Він вивчав право і працював у різних установах, однак кар'єри не зробив. Світ чиновників і заняття, пов'язані з писанням паперів, не могли залучити розумного, іронічного і широко обдарованого людини.
   Початок самостійного життя Гофмана співпало з наполеонівськими війнами і окупацією Німеччини. Під час роботи в Варшаві він став свідком її захоплення французами. Власна матеріальна невлаштованість накладалася на трагедію всієї держави, що породжувало роздвоєність і трагічно-іронічне сприйняття світу.
   В коло знайомих Гофмана входили письменники-романтики Фуке, Шамиссо, Брентано, відомий актор Л. Девріент. Гофману належать кілька опер і балетів, найбільш значні з яких «Ундина», написана на сюжет «Ундини» Фуке, і музичний супровід до гротескним «Веселим музикантам» Брентано.
   Початок літературної діяльності Гофмана припадає на 1808-1813 роки — період його життя в Бамбергу, де він був капельмейстером у місцевому театрі і давав уроки музики.       
   Серед найвідоміших творів Гофмана – новела "Кавалер Глюк", "Золотий горщик", казка "Крихітка Цахес на прізвисько Ціннобер",  "Лускунчик і Мишачий король", "Володар бліх", збірки "Нічні оповідання", "Серапионовы брати", романи "Життєва філософія кота Мурра", "Еліксир диявола" та чотири томи "Фантазій у манері Калло", куди ввійшли твори написані 1808 - 1815 роках.
    Письменник відчував - надто в останні місяці життя, - що на землі йому ніхто не допоможе. Недаремно останніми його словами були: "Час подумати трохи про Бога..."

    Гофман Ернст Теодор Амадей  помер 25 червня 1822 році у стражданнях і нестатках. 
     Спадщини Гофмана пережили багато поколінь і не перестає приваблювати нас своїм таємничим і ніколи до кінця не розгаданим містично-казковим чаром.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки