"Україна. Майдан. Свобода"


 



"Герої не вмирають.

Просто йдуть з Майдану - в небо.

В лицарі - зі смерті.

Пливуть човни. Пливуть човни.

Пливуть...

Героям слава - вписано у серці".

М.Савка

20 лютого ми відзначаємо сьому річницю з дня трагічних, сповнених героїзму подій на Майдані, пік розстрілів Героїв Небесної Сотні. Цей день назавжди увійшов в історію України як символ патріотизму та героїзму і вкотре підтверджує тезу про те, що в найкритичніший та найважчий період нашої історії знайдуться герої, які своєю жертовністю дозволять будувати нам майбутнє.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 герої, після 21 лютого – ще 18.

Окрім українців, жертвами стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. Героям Небесної Сотні Президент України посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

В різних містах України були встановлені численні монументи, пам’ятники та пам’ятні дошки загиблим активістам. На їхню честь перейменували низку вулиць, проспектів і площ.

Вшануймо Героїв України, які відважно відстоювали та відстоюють незалежність нашої країни. Герої Небесної Сотні віддали свої життя заради майбутнього українців.  Небесну Сотню пам’ятатимуть завжди, про них обов’язково знатимуть прийдешні покоління, бо Герої не вмирають!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки