"Жага творіння: Еммі Андієвський - 90"

 

   Андієвська-поет, Андієвська-прозаїк, Андієвська-художник... Три художні світи утворюють один чарівний світ, народжений уявою талановитого митця. Лауреат премій, неповторна художниця й автор 27 книжок поезії та прози, вона не перестає дивувати кольором, словом, художніми образами.
   Народилася Емма Андієвська 19 березня 1931 році в Донецьку. Змалечку її ретельно готували "на росіянку" - батько був відомим хіміком-винахідником, а мати, хоч козацького роду, але теж обрусіла.
   Письменниця вважає, що свідоме українство прийшло до неї змалку, ще в довоєнному Києві, куди перед війною переїхала жити родина. І коли вона опинилась у чужомовному світі (спершу у Німеччині, потім у США, згодом остаточно поселилася в Мюнхені), вже ніколи йому не зраджувала.
   Як зізнається сама письменниця, інколи їй здається, що якби вона писала німецькою, англійською, французькою чи російською мовою, то певно, мала б значно більшу популярність у світі й читацьку аудиторію.

   Вона була й залишається українською письменницею, підкреслюючи: "Я свою Україну ношу, як слимак свою хатку, я в ній живу - інакше би я пішла в інші культури, як багато хто з-поміж дуже талановитих людей".
   Розповідаючи про свою творчість, Андієвська зізнається, що перше сприйняття світу в неї відбувається через око, лише тоді з'являється слово. Вважає, що кожен, хто творить, має це відчуття. Тому живопис, кольори мають великий вплив на її літературну творчість, а образне світобачення - на малярське мистецтво.
   Працюючи з художнім словом, Емма Андієвська теж вижодить за рамки стандарту, буденщини. Використовуючи фольклорну магію та сучасний модернізм, вона спонукає читача до образного мислення, уяви, щоб якомога повніше відобразити у творі дійсність, у якій завжди стоїть на боці добра, а зло впізнається відразу, хоч би в які шати воно вбиралося.
   Андієвська написала для дітей збірку казок, що вийшли друком 2000 році (Париж - Львів - Цвікау). Це не звичайні літературні казки. Це - казки-притчі з мораллю-висновком.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки