"Театральні прем'єри Києва"


Театр – це життя, і треба вчитися грати свою роль. Розум людський ніколи не винаходив нічого шляхетнішого за театральні дійства як для вдосконалення, так і для очищення людської натури.

До вашої уваги пропонуємо ознайомитися з театральними прем'єрами, які відбудуться у нашому місті протягом квітня та травня.

Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка.

“Пер Гюнт” Генріка Ібсена (1867року) належить до “вічних п'єс” світового театру, стоячи в одному ряду з “Гамлетом”, “Тартюфом”, “Горем з розуму”…
Так трапилося, що у Києві на основі цього твору – у різні часи – були і хореографічна, і концертна версії. А, власне, на драматичній столичній сцені великої п'єси Ібсена чомусь досі не було.
Сергій Данченко мав намір поставити “Пера Гюнта” з Богданом і Остапом Ступками. Не встиг… Богдан Ступка мріяв запросити на постановку “Пера Гюнта” Петра Фоменка чи Еймунтаса Някрошюса. Не встиг…
Зараз у Національному театрі імені Івана Франка тривають репетиції “Пера Гюнта” силами молодого покоління франківців (режисер Іван Уривський, художник Петро Богомазов).
Режисер Уривський ні за яких обставин не хоче відкривати завісу майбутньої концепції і свого авторського рішення вистави. Втім, на прохання “Театрально-концертного Києва” погодився провести невелику “екскурсію” галереєю вічних ібсенівських образів, до кожного з яких постановник шукає свій ключ…
Прем' єра “Пера Гюнта” на сцені франківців призначена на 15 квітня.
Пера Гюнта можна віднести як до героїв категоріі «поза часом», так і до категорії «наш сучасник», бо його бідна Душа десь блукає вже багато років, дійшла вона і до нас, теперішніх, і не дає спокою багатьом театрам світу саме сьогодні: і режисерам, і акторам. Не можливо назвати Гюнта “героїчним персонажем”, але його химерний хід думок, його розум викликає  захопленя.


Національний академічний театр російської драми ім.Лесі Українки.

Вистава «Дамський кравець» за п'єсою Жоржа Фейдо, як і належить справжній французькій комедії, - видовище легке, пікантне та смішне. Любовна інтрига переростає в хвацько закручений сюжет, у якому молодому доктору Муліно доводиться грати роль дамського кравця. Тим часом інші учасники цієї історії настільки забрехалися й заплутали один одного, що їм самим нітрохи не легше, аніж головному герою. Ця комедія про те, як просто опинитися в безвихідному становищі, якщо вчасно не відмовитися від брехні.


Ювілейний вечір "Три кохання" присвячується 150-річчю від дня народження Лесі Українки, видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури та 80-річчю від дня присвоєння театру імені Лесі Українки.


Майже комедія. Вистава "Майже сімейна вечеря" проходить без антракту.
Нібито нічого несподіваного не віщувала звичайна сімейна вечеря, але саме вона одного разу перевернула з ніг на голову життя близьких людей. Нікому і до тями не прийшло, що банальний, на перший погляд, вибір імені дитині так гостро зачепить усіх членів родини, що вони вивернуть душу назовні і виплеснуть свою нестримну, накопичену напругу, розчарування та сумніви. Як вирішиться цей несподіваний випадок, який первісно виявився на кшталт безвинного жарту, чому він усіх навчить, з чим допоможе впоратися, аби врегулювати конфлікт, глядач дізнається наприкінці вистави!


Київський національний академічний Молодий театр.

Вистава "ІДЕАЛЬНЕ ВБИВСТВО" буде цікавою для багатьох киян та гостей столиці.

Як це – повернутися з війни у забуте Богом рідне містечко, де немає ані друзів, ані кохання, де нема надії й перспектив?
Як це – приїхати після багатьох років у рідне місто, аби лише побачитися зі своїм першим коханням, коханням всього життя?
Як це – повернутися додому з відрядження й нарешті зустрітися з коханцем дружини, аби остаточно все вирішити?
Як це – вийти на невідомій станції, щоб звести рахунки з життям, та зустріти того, хто чекав на тебе довгих двадцять років?
Станція Ремпарт – саме тут, у невеличкому американському містечку, розгортається калейдоскоп подій за мотивами оповідань Курта Воннеґута, Рея Бредбері, Ханіфа Курейші, Френсіса Скотта Фіцджеральда в інтерпретації Молодого театру.


Театр драми і комедіі на Лівому березі.

Вистава "Лондон" про білоруського сантехніка Гєну, що потрапляє у Лондон. Тема еміграції болюча для нас. Чи не кожен українець, що має руки та мізки, хоча б раз замислювався поїхати з країни і віднайти своє щастя, хай навіть за океаном. Ми живемо у пострадянському просторі, ми прагнемо чогось нового, але чи готові ми до цього по справжньому?  Цікаво, чим закінчиться його подорож?


В основі моновистави "Усі найкращі речі" лежить п’єса “Every brilliant thing” Дункана Макміллана, сучасного англійського драматурга та режисера, добре відомого в Європі. Цікаво, що Макміллан створював її разом із своїм товаршем, британским коміком Джоном Донахью, який опрацював цей текст у звичному для себе жанрі стендапу і мав шалений успіх. Головну роль, єдину роль на сцені, виконує провідна акторка театру – Олеся Жураківська.
«Наша нова вистава про те, що навряд чи можна когось врятувати, однак, рятуючи когось, можна врятувати самих себе. Помічаючи незначне, на перший погляд, прекрасне, збудувати для себе такий крихкий, проте такий важливий життєстверджувальний фундамент. Вистава, всупереч твердженням генетиків, ламає парадигму наслідування поведінки батьків і говорить про те, що досвід жити – і є самим життям. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки