"День читання Толкіна"





"Справжня історія письменника 
міститься в його книгах, 
а не у фактах біографії"
(Джон Р.Р. Толкін)


25 березня - начебто самий звичайний день. Але тільки не для шанувальників творчості Джона Рональда Руела Толкіна! Саме в цей день в світі Середзем'я упав владика Мордора Саурон, а прекрасний чарівний материк зміг нарешті повернутися до колишнього розміреного життя. Ну, а в нашому подекуди нудному і неймовірно похмурому світі, де немає ні магії, ні чудових ельфів, ні навіть гігантських орлів, було вирішено відзначати "Міжнародний день читання Толкіна".

Ні для кого не секрет, що всесвіт, який створив в своїх книгах і рукописах Джон Толкін, - один з найбільш ретельно опрацьованих, а тому найцікавіших і глибоких літературних всесвітів. Вивчення всіх його нюансів - справжнє випробування на міцність.
До речі, письменником Джон Рональд став зовсім випадково. За його власними свідченнями це відбулося спонтанно і несподівано. Під час перевірки студентських контрольних робіт йому трапився не зрозуміло чому залишений чистим аркуш, на котрому письменник вивів слова: "У норі під землею жив собі гобіт". Потім письменник пояснював, що "не знав і не знаю, чому я це зробив". Це була майбутня книга "Гобіт, або Туди і звідти" - книга, з якою письменник увійшов у велику літературу. Книжка була написана і спочатку читалася власним дітям. А потiм не просто перенесена на папiр, а навіть оформлена у вигляді книжок з ілюстраціями. Одна з таких книжок потрапила до студентки професора Толкіна. Вона ж, прочитавши і захопившись чудовою історією, вирішила прилаштувати рукопис у знайоме видавництво. Видавець подумав, і дав "Гобіта" на рецензію своєму синові. Відгук був сприятливим, і в 1938 році книгу надрукували. Читачі були в захваті і тут же зажадали продовження історії. Джону Рональду довелося засісти за головну працю його життя – "Володаря Перстнів".
"Володар Перстнів" писався довго, більше 10 років. Оповідь почалася як продовження до попередньої роботи Толкіна, "Гобіт", але згодом розвинулась у набагато більшу історію. 
Так, професор не був першим автором, який написав епічну сагу про боротьбу добра зі злом, але саме "Володар Перстнів" і "Гобіт" стали самими знаковими творами, яким вдалося створити канони жанру і визначити його історію на довгі роки.
"Володар Перстнів" вже добрих 50 років залишається в списках найбільш видаваних і найбільш читаних книжок планети.  Роман є другим у світі бестселером, кількість проданих примірників якого перевищила 150 мільйонів. Не втрачає своєї активності й фанатський рух: любителі Середзем'я роблять реконструкції, пишуть фанфики і аматорські продовження до книги, а ще - мінімум два рази на рік збираються разом і читають Толкіна вголос: 25 березня у Міжнародний день читання Толкіна та 22 вересня -  у день народження Більбо і Фродо, або День Гобіта.

Тож, якщо ви сидите на карантині і шукаєте, що почитати, то спробуйте почитати праці верховного письменника в пантеоні фентезі, батька гобітів, ельфів і орків, Джона Рональда Руела Толкіна. 


Пірнайте в чарівний світ, наповнений пригодами, великими битвами, магією і веселими піснями!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки