"Славетні імена: Князь Ігор"

870 років від дня народження

Ігор Святославич — князь новгород-сіверський з роду князів чернігівських, син Святос­лава Олеговича, відомий спорядженням двох походів на половців (1184, 1185), останній з яких виявився невдалим. Увічнений у славнозвісному «Слові о полку Ігоревім».
Народився Ігор Святославич 2 квітня 1151 року, походив з роду князів чернігівських, син Свято­слава Олеговича, князь новгород-сіверський. Відомий невдалим походом на половців, що стався 1185 року. Дещо раніше, 1184 році князь Ігор спорядив військо, з яким ходив на половців і здобув вели­ку перемогу неподалік р. Ворскли над ханами Кобяком і Кончаком. Переможний похід 1184 році спонукав Ігоря Святославича до нової воєнної компанії. У похід Ігор вирушив 1185 році разом зі своїм братом Всеволодом, князем курським і трубчевським, та небо­жем Святославом Ольговичем, князем рильським.
Заразом з коуями (гілки чорних клобуків) княжі полки пішли до берегів Дону й Салу. Перше зіткнення з половцями завершилося пе­ремогою русичів, але на берегах Каялу Ігор зазнав поразки і був взя­тий у полон. З половецького полону князю Ігорю вдалося втекти.
Саме цей похід Ігоря Святославича і покладено в основу знаме­нитого «Слова о полку Ігоревім».
При дворі Ігоря Святославича, як і в Києві, панувала сприятлива для творчості культурна атмосфера. Співці-оповідачі, музики з кіфа­рами й гуслами зустрічалися на той час при багатьох княжих дворах, кожен князь своїми двірськими правилами хотів уподібнитися київському стольному. Увічнення Ігоря та його ратних справ здійс­нено представником словесного кола двірських людей.
«Слово» — широко розгорнутий за ходом викладу епічний твір, опертий на давні словесно-літературні традиції київського княжого середньовіччя. Час князювання Ігоря вмілий у слові оповідач про Ігорів похід співвідносить з ширшим часовим контекстом, його по­гляд сягає аж до Володимира Великого, продовжувачем справи яко­го він вважає Ігоря: «Почнемо ж, браття, повість цю від старого Володимира до сьогочасного Ігоря». Вправний у «старих словесах» ав­тор «Слова» подає ще й цілковиту культурну епоху руського життя й світогляду ранніх княжих часів: у творі зображено й давніший кня­жий побут (соколине полювання та інші деталі), введено представ­ників староруського пантеону. Серед героїв твору виявляються Ве- лес, Хорс-сонце, й Даж-бог — дід-прародитель русичів.
Незважаючи на тогочасне непорозуміння поміж князями, автор намагається привернути «відбіглих» князів до стольного Києва: на Софію Київську звернено погляд самого автора, до Софійських дзвонів прислухається Всеслав полоцький.
У «Слові» поєднується і туга (плач Ярославни), і давньокняжа слава, хоча й затьмарена невдачею Ігоря на полі борні.
Після смерті чернігівського князя Ярослава 1198 році Ігор посідає Чернігівське князівство, яким правував аж до своєї кончини.
Помер Ігор Святославич 29 грудня 1202 році в Чернігові.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки