"Оазис в оселі"



Неможливо уявити затишну оселю без кімнатних рослин. Це можуть бути декоративно-листяні чи квітучі вазони, сукуленти чи орхідеї, або навіть справжній бонсай. Рослини створюють в приміщенні атмосферу свіжості і близкості до природи

Навесні кімнатні рослини поступово виходять зі стану спокою і починають рости. Як допомогти квітам прокинутися? На що потрібно звернути увагу і які заходи вжити, щоб рослини були здоровими, цвіли, розмножувалися і радували? Чого чекають від нас кімнатні рослини навесні?

Освітлення

Після похмурих днів раптом визирає яскраве сонце та починає яскраво світити. У цей час важливо забезпечити кімнатним рослинам поступове пробудження. Якщо квіти стоять на сонячному підвіконні, їм необхідне притінення, навіть якщо це сонцелюбні рослини.
Сонячні промені прогрівають не тільки скло, але й підвіконня. Це ускладнює життя рослин. І тоді, якщо можливо, квіти краще прибрати у досить освітлене місце, але трохи далі від прямих сонячних променів.

Обрізка 
Нестача світла позначається на зовнішньому вигляді деяких квітів — паростки їх витягуються, а листя блідне або частково осипається.
Паростки багатьох рослин, які стали дуже довгими можна і навіть треба вкоротити, надаючи кущу або деревцю правильну форму. Добре реагують на обрізку ліани. Сциндапсус, сингоніум, хойя та багато інших рослин за зиму сильно витягують паростки, рослина набуває неохайного вигляду. Укорочення таких паростків допоможе квітці наростити нову зелену масу та повернути колишню пишність.
Фікуси, бугенвілії, пеларгонії, традесканції та багато інших і квітучих, і декоративно-листяних кімнатних рослин відносяться до обрізки позитивно. Винятком є ​​рослини, у яких цвітіння відбувається на паростках, які перезимували — таким квітам суцільна обрізка протипоказана. Можна лише злегка підкоригувати паростки, якщо це необхідно.

Пересадка
Весна - кращий час для пересадки кімнатних рослин. Пересадка необхідна молодим рослинам, бо їх коренева система потребує більше простору та поживних речовин. Тому для молодих рослин потрібна ємність побільше, і новий родючий ґрунт. Дорослі рослини, які добре перезимували, не потребують щорічної пересадки. Для них досить замінити верхній шар землі — це дасть можливість пересаджувати квіти один раз в два-три роки.
 Квітучі рослини не варто пересаджувати, а багато в цей час ще цвітуть. Нічого страшного не трапиться, якщо орхідеї, припізнілий декабрист, гібіскус або бугенвілія будуть пересаджені після цвітіння — на початку літа.
 А зараз про розмір горщика, який має значення. І це той випадок, коли краще менший, ніж більший. Звичайно, точно досягнути цього неможливо, але мати на увазі варто.
Справа в тому, що мікрофлора, яка розвивається в субстраті, що залишається не освоєним корінням кімнатної рослини, починає працювати на її отруєння. Іноді ми і самі не можемо зрозуміти, чого вазон не цвіте чи не росте, адже, здається, правильно за ним доглядаємо. Буває, думаємо, що йому мало місця в горщику і пересаджуємо у більший, тим самим завдаючи рослині ще більшої шкоди.
Корінням кімнатного вазону (байдуже, квітучого чи ні) повинно бути тісно в горщику. Настільки, щоб після пересадки його корені буквально за місяць змогли дістатися протилежних стінок контейнера.
 Велике значення приділяється субстрату. Якісний субстрат - здорова квітка.
Субстрати для кімнатних рослин можна поділити за кислотністю, щільністю і поживністю. Більшість вазонів потребують грунту з кислотністю приблизно 5.5pH (слабокислий), пухкого і не дуже поживного.

Поливи 

 Рослинам, які пробуджуються, потрібні збільшені поливи, але робити це краще поступово. Вода для будь-яких квітів повинна бути м’якою, кімнатної температури. Цією ж водою можна і обприскувати рослини, але тільки ті, яким це потрібно.
 Як визначити, скільки разів на тиждень поливати вазон, якщо він потребує, наприклад, помірного поливу? Ось про це слід «запитати» у самого вазона. Бо на те, як часто йому хочеться пити, впливає багато факторів: температура в приміщенні, погода за вікном, сезон року, цвітіння чи час від останньої пересадки. 
  При надлишковому поливі грунт має бути вологим завжди, а в піддоні не всихати вода. При рясному – грунт має бути вологим, але вода – не застоюватися, поливати варто тоді, коли зверху грунт тільки почав підсихати. При помірному поливі – тільки тоді, коли субстрат підсох приблизно на два сантиметри зверху (перевірити легко, встромивши олівець чи палець). 
 Глоксинії, кали, цикламен, кислиця кімнатна, деякі види бегоній, прокидаючись навесні, зажадають до себе деякої уваги. Щоб бульби рушили у зріст, необхідна певна вологість ґрунту, але переливи в цей час небезпечні, тому до поливу потрібно поставитися з повною відповідальністю.

Підживлення
 
 Навесні, зазвичай, починають підживлення кімнатних рослин. Винятком з правила є пересаджені квіти. Новий ґрунт містить все необхідне для харчування. Не можна удобрювати кімнатні рослини, як мінімум, місяць після пересадки. А краще – два.
 Обираючи добриво, важливо звертати увагу, для яких рослин призначений той чи інший препарат. Декоративно-листяним і гарно квітучим рослинам потрібні різні склади. Азот сприяє швидкому зростанню паростків, а калій та фосфор — формуванню бутонів та пишному цвітінню. Тому найкраще купувати спеціальне добриво для конкретних квітів та дотримуватися рекомендацій в інструкції до препарату. І ще потрібно пам'ятати, що краще не додати добриво, ніж передати.

Розмноження

 При весняній пересадці багато дорослих рослин можна розділити і отримати молоді саджанці. Таким способом найлегше розмножуються аглаонема, папороті, рео, аспарагус, фіалки, більбергія та багато інших рослин.
 Кімнатні ліани, пеларгонії, дифенбахія легко дають коріння у воді. Головне при цьому не наливати повну банку води, інакше корінці, що з’являлись, задихнуться без доступу повітря. Живці повинні бути занурені в воду не більше ніж на 2-3 см. При цьому необхідно стежити за кількістю води, яка в теплому приміщенні швидко випаровується
 Розмноження листом, укорінення частини листа, повітряні відводки та посів насіння — для кожної рослини свій спосіб розмноження, але майже для всіх оптимальний час, звичайно, весна.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки