"Мрійниця великої душі"

 




"Це вже було колись. Із іншою.
А нині обрано тебе.
Палає дощ, свавільно змішаний
з вогнем смеркаючих небес.
А світ уже залито тишею,
і дім спливає з глибини,
і зябрами дверей відсніжено
він диха, диха - аж дзвенить
од тої радості очищення,
світіння стель, підлог і стін.
Євангелійське благовіщення
збувається у домі цім."


Ірина Жиленко - поетеса тонкого ліричного обдарування. Її вірші і поеми розкривають духовно багатий світ жінки-сучасниці, залюбленої в красу праці, природи.
Ірина Володимирівна Жиленко народилася 28 квітня 1941 року в Києві. Закінчила 1964 року факультет української філології Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Працювала в редакціях газет і журналів.
Перші вірші побачили світ у 1958 році, перша поетична збірка "Соло на сольфі" - 1964 року. З того часу друком з'явилося понад півтора десятка книжок, серед них: "Автопортрет у червоному" (1971), "Вікно у сад" (1978), "Концерт для скрипки, дощу і цвіркуна" (1979), "Дім під каштаном" (1981), "Збулося літо" (1983).
  Лауреат премії імені Володимира Сосюри (1987, за книгу віршів «Дівчинка на Кулі»), Національної премії України імені Тараса Шевченка (1996, за збірку «Вечірка у старій вінарні»), лауреат премії імені Василя Стуса (2012). 
   Паралельно з книжками лірики поетеса постійно писала й для дітей. Ірина Жиленко мала дар проникнення в дитячу душу. Тут їй, напевно, став у пригоді досвіт роботи із дітьми в дитячому садку, де вона працювала в юності.
  Ірина Жиленко вміла виразно й щиро відтворити стан душі й переживання свого ліричного героя, яскраво розкрити дорослі та дитячі характери в складних, драматичних ситуаціях. Вона була вдумливою й людяною поетесою, людиною із глибоким знанням життя. 
   Ірина Жиленко померла 3 серпня 2013 року.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки