"Ярослав Гашек і Київ"

 





Біографія відомого чеського письменника, автора твору «Пригоди бравого вояка Швейка» – Ярослава Гашека – повна легенд, чуток, анекдотів. Тому обмежимо розповідь періодом досить перевіреним, а саме київським буттям письменника.

Та по перше факт безперечний. Ярослав Матей Франтишек Гашек народився 30 квітня 1883 року у Празі, тоді Австро-Угорщина.

У Києві письменник з’явився як військовополонений. Йшла Перша світова війна, Австро-Угорщина воювала з Російською імперією, та мобілізований Гашек  восени 1915-го добровільно здався у полон і опинився у Дарницькому таборі.

За деяких політичних обставин (подробиці ні до чого) він користався певною свободою, тому почав співпрацювати с газетою. До речі з Києвом пов’язана відома авантюра Гашека. Якось напередодні війни він оселявся в трактирі і записав у книзі постояльців: «Ярослав Гашек, купец, родился в Киеве, приехал из Москвы». В ночі його заарештували. Пояснюючи поліцейським свій вчинок, письменник сказав, що хотів перевірити пильність стражів порядку. За що й отримав п’ять діб арешту.

Але повернемось до Києва.

Гашек ніколи не відрізнявся примірною поведінкою. Любив пиво, суперечки, зухвалі витівки. В свій час він торгував фарбованими собаками і лікарськими травами для скота, вигадав для читачів свого журналу неіснуючого «ящера ідіотічеського» і заснував кумедну партію. 

В січні 1917-го Гашек «невдало» відвідав кафе і потрапив до гарнизонної в’язниці у Борисполі. Там від нудьги і народилась повість «Бравий солдат Швейк у полоні».

За декілька тижнів твір був надрукований у типографіі «Чехослована», а автор  очолив газету. То було серйозне підвищення, але нетривале.

Несподівано Гашек змінив політичні погляди. Патріотизм і заклики чехів до національного самопочуття поступилися місцем ідеї всесвітнього «равенства и братства».


За свій
найвидатніший твір «Пригоди бравого вояка Швейка» письменник взявся вже на батьківщині. Роман мав великий успіх, та очікуване читачами продовження не отримав. 3 січня 1923 року Ярослава Гашека не стало. 

Але на щастя Київ  пам'ятає свого видатного гостя. В місті є бульвар Ярослава Гaшекa, пам’ятна дошка на будинку, в якому жив і працював письменник, а також пaм’ятник Гнaту Юрі в образі Швейкa поряд з театром імені Івана Фрaнка.

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки