"Українське серце Фемія Мустафаєва"

     Фемій Мустафаєв народився в сім’ї кримських татар, яких було депортовано сталінським режимом з Кримського півострова й заслано до Середньої Азії. 
     В п’ятнадцятирічному віці Фемій Мустафаєв та його батьки повернулися з Узбекистану до України, оселилися у Херсонській області, бо, незважаючи на те, що депортацію вже було визнано актом несправедливим і злочинним, родину в Крим таки не пустили. Тож обрали Новоолексіївку, що в Генічеському районі. 
     Після школи Фемій навчався у професійно-технічному училищі й навіть один сезон попрацював трактористом. А потім, несподівано і для себе, і для всіх, захопився музикою.
     Спершу навчався в Херсонському культурно-освітньому училищі на відділі духових інструментів. Після перейшов на відділення хорового диригування у Херсонське музичне училище. Звідси був призваний до лав радянської армії. Рік служив у ракетних військах, але потім перейшов до військового ансамблю, де був солістом. Після демобілізації повернувся до училища, де крім основної професії займався вокалом. А в 1975 році життєвий шлях привів юнака до Київської консерваторії.
     Багато років Фемій Мустафаєв віддав служінню Київському національному академічному театру оперети, де виконав чи не всі головні чоловічі партії. Нині - завідувач кафедри естрадного вокалу Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України.
     Фемій Мустафаєв - володар широкого вокального діапазону: від ліричного тенора до баритона. Сім років працював солістом Державного духового оркестру України та Кошицької опери у Словаччині. На різних сценах світу мовою оригіналу співав в операх славетних композиторів, виступав з сольними концертами в супроводі провідних оркестрів України як за кордоном, так і на своїй Батьківщині. Концертний репертуар співака складається з популярних арій та естрадних пісень, зокрема пісень народів України та зарубіжжя. Фемій Мустафаєв міг залишитись працювати за кордоном, стати громадянином іншої держави, та не захотів. «Кращої землі, ніж Україна, немає ніде!», - так мовить співак.
     Для нього назавжди залишиться рідним Крим, де жили діди й прадіди. Але співак безмежно любить Україну і пропагує українську і кримськотатарську культуру. Від Духовного управління мусульман України має медаль “За служіння Ісламу та Україні”. 
     Кримський татарин розмовляє гарною українською мовою, яку почав опановувати ще у юності на Херсонщині. "Інколи мені навіть здавалося, що я колись її вчив. Вона настільки мелодійна, що просто гріх не знати. Володію і кримськотатарською. Коли співаю українські й кримськотатарські народні пісні, вони мені нагадують одна одну мелодикою - такі самі задушевні, милозвучні", - ділиться Фемій Мансурович своїми почуттями.  
     Фемій Мустафаєв – єдиний з народних артистів України, який має велику сольну Шевченківську, Франківську програми, з якими проїхав як по всій Україні, так і за кордоном. Записав і випустив музичні диски «Тарас Шевченко. Солоспіви» та «Вже пора!» у супроводі оркестру.
     А ще Фемій Мустафаєв співак-волонтер із позивним “Каддафі”. Саме за цим позивним його знають наші бійці на фронті. Фемій зі своїми студентами з самого початку Революції Гідності був на Майдані, де майже щоночі виступав зі сцени. Вже з квітня 2014 року  поїхав із концертами на схід. За ці роки у нього там з’явилося чимало побратимів.
    


 Фемій Мансурович Мустафаєв - людина, яка гідно проходить свій життєвий і творчий шлях: сьогодні співає в оперному театрі Франції, а завтра - на передовій для наших воїнів. Це людина руху, людина енергії, людина дії. І в творчому житті він такий же енергійний, відвертий, щирий.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки