"Вчені України: Грабовському Б.П. - 120"

Грабовський Борис Павлович — фізик, який створив повністю електронну систему передачі рухомого зображення на відстань і здійснив першу трансляцію за цією схемою. У 1963 році Державний комітет з радіоелектроніки офіційно визнав його винахідником електронного телебачення.
Борис Грабовський народився 1901 році в Тобольську (Росія), де його батько, відомий український письменник-демократ Павло Грабовський, відбував заслання. Після смерті батька (1902) сім’я переїхала в Україну. Під впливом матері Грабовський вступив до Харківського медичного інституту, але захопився конструюванням.
Перший його винахід — гвинтівка з пробивною силою у кілька разів більшою, ніж у звичайної. На жаль, через хворобу винахідника ця міні-ракета так і не була завершена. Згодом Грабовський покинув інститут і виїхав у Середню Азію, де брав участь у воєнних діях у Туркестані. У 1919 році вступив на підготовчі курси Середньоазіатського університету в Ташкенті, одночасно працюючи лаборантом. Тут він зустрівся з професорами Г. Поповим і М. Златоврацьким, які зіграли величезну роль у його житті. Познайомившись з роботами Б. Рогозіна в галузі електронної телескопії, Грабовський створює катодний комутатор — першооснову передавальної електронної трубки.
Влітку 1928 року у Ташкенті за допомогою відкритого Б. Грабовським електронного методу вперше у світі транслювалося рухоме зображення. Прихильники так званого механічного телебачення, яке до того розроблялося в СРСР, не підтримали пошуків Б. Грабовського. Більше того, П. Шмаков як ідеолог механічного телебачення категорично заперечував перспективність «телефота» Грабовського,
і винахідник був змушений припинити подальші експерименти.
Переїхавши з сім’єю до Бішкека, Грабовський закінчив університет, займався реалізацією інших проектів. Зокрема, побудував малолітражний гелікоптер, трьохкрилий планер, сконструював прилад для орієнтації сліпих і апарат для глухонімих. Але ідея електронного телебачення завойовувала все нових і нових прихильників. 23 грудня 1963 році Б. Грабовський отримав з Державного комітету радіоелек­троніки листа, в якому зазначалося: «Ваш пріоритет на одержання рухомого зображення за допомогою «Апарата для електронної телескопії» незаперечний, а факт видачі патенту юридично закріплює пріоритет за авторами винаходу». Спеціалізована міжнародна комісія з ініціативи ЮНЕСК.О теж дійшла висновку: «Факт здійснення Б. Грабовським та І. Бєлянським першого у світі телевізійного пересилання за допомогою електронних телевізійних пристроїв стався
1928 року». У спеціальній постанові бюро Відділення загальної й прикладної фізики Академії наук СРСР «Про роботу Б. Грабовського та І. Бєлянського в галузі електронного телебачення», зокрема, відзначалося, що ці винаходи сприяли зміцненню вітчизняного пріоритету в цій галузі.
Мільярди електронних телевізорів у всьому світі — такий нині гігантський розмах тієї справи, біля витоків якої стояв і Борис Грабовський. Музеї уславленого українця, автора одного з найбільших винаходів XX столітті відкрито в Ташкенті, Тюменському індустріальному інституті, в рідному селі його батька - Пушкарному на Сумщині.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки