"Києво-Печерська лавра - перлина України"


Києво-Печерська лавра – видатна пам’ятка не лише української, слов’янської, але й загальносвітової культури. З 1994 року входить до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО та є одним із “Семи чудес України” за визначенням однойменного всеукраїнського конкурсу..
Києво-Печерська лавра – православний монастир, заснований за князя Ярослава Володимировича у 1051 році монахами Антонієм і Феодосієм поблизу Києва. В ХІ столітті монастир став центром розповсюдження і затвердження християнства у Київській Русі. У ХІІ столітті монастир отримав статус «лаври» – головного великого монастиря.
Назва лаври «Печерська» походить від слова «печери», бо саме у печерах на її території оселялись перші монахи. Частими відвідувачами печерного монастиря були князь Ізяслав, син Київського князя Ярослава Мудрого та київська знать, яка жертвувала кошти на будівництво наземного храму та келій.
Монахи Києво-Печерської обителі і, насамперед, відлюдники, вирізнялися високою моральністю та подвижництвом. Це притягувало до Лаври освічених людей. Монастир став своєрідною академією православних ієрархів. Тільки до початку XIII століття з числа його іноків у різні міста Київської Русі було призначено 50 єпископів.
Києво-Печерська лавра зіграла важливу роль у розвитку давньоруської культури, вона була центром літописання. Тут перекладалися на церковнослов’янську мову і переписувалися твори іноземних авторів. У лаврі працювали відомі літописці –Нестор, Никон, Сильвестр. У ХІІІ столітті було укладено „Києво-Печерський патерик” – важливе джерело історії Києва.
Протягом століть на території Києво-Печерської лаври здійснювалося масштабне будівництво. Наприкінці ХІІ століття навколо Лаври було зведено оборонні стіни (у 1240 році вони були зруйновані ордами Батия). У 1698-1701 роках паралельно до них було споруджено нові фортечні стіни з бійницями і баштами. У 1731–1744 роках зведено велику лаврську дзвіницю, висота якої 96,52 метри.
Більшість лаврських споруд датується XVII–XVIII століттями і є прекрасними зразками українського бароко в архітектурі. З XII століття збереглася майже у первозданному вигляді одна церква – Троїцька надбрамна церква над воротами головного входу в Лавру. Вона вистояла, незважаючи на численні війни, пожежі та інші нещастя, яких зазнавала Лавра впродовж своєї історії.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки