"Ельфи, Лепрекони, Аляска..."



«Є злочини гірші, ніж спалювати книги. Наприклад – не читати їх» 
Рей Бредбері

Читання книг може бути дуже захоплюючим заняттям, якщо правильно підійти до вибору автора та твору. Є книги, які здатні змусити вас забути про улюблені комп'ютерні ігри чи перегляд соціальних мереж. Наша розповідь про книги, які захоплять вас у невідомий світ з перших сторінок... 


Ольга Войтенко. У світлі світляків. На порозі ночі (Видавництво Старого Лева).
Уявити сучасний світ без смартфонів та інтернету неможливо. Та, напевно, й не потрібно. Та чи можна уявити світ без книг? Звісно, ні. І фентезійна історія «У світлі світляків» вкотре вам про це нагадає.
Єва-Ліза не має друзів, ніколи не виходить з дому, не читає книг. Все її життя зосереджене в інтернеті. Поруч у навушниках її мама. Вони мирно співіснують, через месенджер обмінюються посиланнями на магазини.
Але одного дня її світ руйнується. Раптово зникає світло, і дівчина залишається сам на сам з невідомою для неї реальністю - без зв’язку і будь-яких уявлень про справжнє життя. Вирушаючи за допомогою, вона знаходить друзів – Тіма і Макса. Навколо ніч, діти єдині, хто не спить в усьому місті. І відбувається щось неймовірне. Чи зможуть вони розгадати таємницю темряви і врятувати своїх рідних?

Валентина Захабура "Лепрекони" (Видавництво Старого Лева).
Якщо говорити про сюжет, то закручений він, як баранячий ріг, в найкращому сенсі закрутки. Лист від друга, спілкування через інтернет, зустрічі, зміна статі... Одразу розумієш, що подібний сюжет неодмінно захопить підлітка, адже тут зачіпають теми, які не кожен здатен проговорити з батьками, а допитливість все ж перемагає. В книзі ровесники дітей – це не зірвиголови, а люди, що мислять, планують і, звісно, трішки сходять з розуму. При цьому всьому закохуються, вчаться і проживають складні періоди. Круто, що герої книги навчаються відстоювати свої межі, знають, що робити зі збоченцями в автобусі та з крадіями на вулиці.

Енн Файн. Позаду льодовні (Видавництво Старого Лева).
Том та Касс - бешкетники-двійнята, які не давали батькам спокою, бавлячись цілодобово та записуючи свої спостереження до спеціального таємного блокнота. Але час невтомно рухається вперед – діти подорослішали. Касс перетворилася з маленької бешкетниці на вродливу панянку, яка не хоче більше сидіти в печерах та слідкувати за сусідом-диваком. Тоді як Том не може остаточно пробачити сестрину «зраду» та вдається до більш радикальних заходів. Чи дозволить собі юнак облишити дитинство в минулому? Енн Файн дає відповідь у книжці.

Джон Грін. В пошуках Аляски (видавництво «КМ-Букс»).
Хто така Аляска? Дівчина-імпульс, дівчина-феєрверк, зіткана з протилежностей. Досить дивна дівчина, від якої просто не знаєш чого чекати.
Аляска змінює життя «Товстуна» Майлза – хлопця із Флориди, який колекціонував останні слова відомих людей і не мав друзів, поки не перевівся вчитися сюди. Вона завжди готова підтримати витівки Полковника – Майлзового руммейта. Вона запалює їхнє життя іскрами… А потім покидає їх. І хлопці намагаються зрозуміти, чому вона пішла, що її хвилювало і гнітило, намагаються знайти справжню Аляску, дівчинку, яка ховалася за всім цим феєрверком емоцій.

Шарлотте Кернер. Світлокопія (Видавництво Старого Лева).
У романі авторка описує недалеке майбутнє, де клонування людей стає можливим.
Талановита піаністка Іріс, дізнавшись про свою складну і невиліковну хворобу, вирішує виносити власного клона, свою ідеальну копію. тим самим стаючи одночасно сестрою і матір'ю для юної Сірі.
Та чи народжена дівчинка Сірі, від імені якої ведеться розповідь, - це лише точне віддзеркалення геніальної матері, чи особистість з власними емоціями, почуттями і прагненнями? Хто чи Що таке клон? Чи є у нього душа чи це лише світлокопія без власної волі і бажань? Та чи має право «оригінал» вимагати, щоб клон проживав його, а не своє життя? Це психологічний і сповнений внутрішньої динаміки роман про майбутні відкриття, до яких вже варто готуватися, про питання біоетики, авторитаризм батьків та одвічне протистояння поколінь.

Наталка Малетич. Щоденник Ельфа (Видавництво Старого Лева).
Наталі Малетич вдалося зібрати в неймовірно притягальну книжку розповіді про шкільні будні й свята, перші захоплення та розчарування юних героїв, зі справжніми карнавалами, детективними пригодами і навіть маніяками та садистами. Але в кожній історії теплим південним вітерцем є незмінні чари першого кохання, що подібне до поцілунку чи до півподиху, коли ти забуваєш, що вмієш дихати, бо воно надихає і відганяє холодний страх…
Усі герої книжки - підлітки – подібні до ельфів або за зовнішністю (за вухами, наприклад), або за своєю життєвою позицією та способом мислення. Вони ходять вулицями різних міст і вчаться в різних школах, і вподобання у них неоднакові, та все ж вони багато в чому схожі, коли прагнуть самостійності у вчинках чи втрапляють у халепу. І навіть якщо ви не вважаєте себе ельфом, книга все одно про вас.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки