"Між культурою і політикою"

 

У своєму есеї "Іван Дзюба - талант і доля" відомий український письменник Євген Сверстюк відзначає, що за його "пам'яті не було українського імені, яке б так часто і повсюдно згадувалося, особливо в 60-ті й на початку 70-х". Розвиток української культури, літератури, формування української ментальності у ХХ столітті годі уявити без такої видатної постаті як Іван Дзюба. 
Іван Михайлович Дзюба - широко відомий літературознавець, критик, публіцист, громадський і культурний діяч. Він належить до покоління "шістдесятників" - носіїв української культури за часів радянської влади.
Народився Іван Дзюба 26 липня 1931 року в селищі Миколаївка  на Донеччині. Освіту здобував в Донецькому педагогічному інституті та в аспірантурі Інституту літератури імені Т. Шевченка Національної Академії Наук України (академіком якої є сьогодні). Друкуватися він почав з 1959 року, працював в видавництвах і періодичній пресі. І. Дзюба є автором близько 400 наукових праць. Ще в молоді роки кожна його публікація ставала полемічною. У 1963-1964 роках Дзюба був звільнений  з роботи як "неблагонадійний". У 1965 році був написаний трактат "Інтернаціоналізм чи русифікація". Ця робота була таємно вивезена за межі Радянського Союзу та схвилювала не лише українських патріотів, а й світову громадськість. "Маніфестом шістдесятництва" назвав цей епохальний твір доктор філологічних наук Микола Ільницький. Ця викривальна гостра праця мала свої наслідки. Після численних "звільнень", виключення із членів Спілки письменників України у 1972 році Івана Дзюбу засуджують на 5 років за "антирадянську діяльність". Звільнений з ув’язнення через 1,5 року. 
Попри всі знущання Іван Михайлович Дзюба вижив, не втративши властивостей свого критичного проникливого слова. Від горбачовської "перебудови" починається новий етап в творчій біографії вченого - нові книги, статті і публічні виступи. В 90-ті роки він є головним редактором журналу "Сучасність". У 1992-1994 роках - міністром культури України, у 1999 - 2001 роках - головою Комітету з Національної премії України імені Т. Шевченка.     
Іван Дзюба ніколи не зраджував своїм ідеалам і принципам. Сьогодні він активно продовжує служити народу своєю громадською діяльністю. 
   Іван Михайлович має звання Героя України, кавалер Ордена Свободи; є лауреатом Державної премії України імені Т. Г. Шевченка, премії імені О. Білецького, премії імені В. Вернадського. 
   
                  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки