Знайома & Незнайома Індія

 


Індійська цивілізація — одна з найдавніших у сві­ті, вона налічує понад п’ять тисячоліть. У ній пе­реплелись елементи багатьох культур, представ­лені всі головні світові релігії — індуїзм, буддизм, іслам, християнство — і кожна знайшла своє відо­браження в мистецтві народів, які в ті часи населя­ли Індостан.
Індійські храмові комплекси й ступи, які правили за сховище для реліквій, в Індії почали зводити ще в 3 столітті до нашої ери. У них злилися найвидатніші зразки архітектурної думки, скульптури й декора­тивного мистецтва.

Розквіт культури й мистецтва індуїзму — най­давнішої релігії півострова Індостан — припадає на 7—9 століття нашої ери. У цей час з’являється й особ­ливий тип індуїстського храму — храм-гора. Це баштоподібна споруда, на верхівці якої знаходиться надбудова у вигляді квітки лотоса або прямокутної піраміди. Скульптури, барельєфи й горельєфи, що зображують багаторуких і багатоликих верховних богів Брахму, Вішну й Шівута їхні славетні діяння, за­повнюють увесь простір стін таких споруд.
У 16—17 ст. в Індії правила династія Великих Моголів — мусульманських властителів, нащадків войовничого шаха Бабура, які зробили своєю сто­лицею Агру. Саме тут було зведено одне з найвідоміших творінь світової архітектури — мавзолей Тадж-Махал.
Період ісламських завоювань у 17 і 18 століттях залишив прекрасний і незабутній слід у мистецтві й культурі Індії. У цей час створені справжні архітек­турні перлини, найбільш прославленою з яких є мав­золей Тадж-Махал — гробниця коханої дружини правителя країни Шах-Джахана. Ця біломармурова споруда, вкрита дуже тонким різьбленим орнамен­том, визнана одним з найвищих художніх досягнень людства.



Індійський живо­пис досяг високої доско­налості в книжковій мі­ніатюрі — в ілюстраціях до тогочасних рукопис­них текстів епічних поем, збірок легенд і сказань з життя богів і героїв.
Найдавнішим твором індійської літератури вважається "Махабхарата" - велична поема, найбільший у світі поетичний твір, який налічує близько 40 тисяч віршів. Також широко відома й епічна поема "Рамаяна", присвячена мандрам і подвигам боголюдини Рами.




Далі буде...😀

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки