Міжнародний день наслідування піратам

 

       


Англійською назва цього свята звучить як 
«International Talk Like A Pirate Day», що в дослівному перекладі звучить як "міжнародний день, протягом якого треба розмовляти як пірат". Цього дня замість звичайного «Hello» частіше можна почути піратське «Ahoy, matey!». 
Батьківщиною міжнародного піратського свята стало місто Олбані (штат Орегон, США). Саме тут мешкали двоє друзів Джон Баур і Марк Саммерс, які одного погожого дня, 6 червня 1995 року, просто грали в ракетбол. Несподівано, отримавши травму, один з друзів вигукнув піратське «Aaarrr!». Це і стало поштовхом до ідеї проведення щорічного Дня піратів, коли люди зможуть говорити, використовуючи піратський сленг, носити піратську зброю та одяг, влаштовувати змагання зі стрільби тощо. 

      Спочатку було вирішено затвердити для Дня піратів 6 червня, але, як відомо, 6 червня 1944 року датує висадку військ в Нормандії (операція «Оверлорд»). Тож замість 6 червня Баур і Саммерс для щорічного Дня наслідування піратам обрали 19 вересня (за однією з версій, ця дата — день народження колишньої дружини Марка Саммерса). Згодом до святкування приєднуються декілька друзів Джона Баура і Марка Саммерса і вони заради розваги почали проводити різноманітні заходи піратської тематики для мешканців свого міста. Можливо тим би все і скінчилось, якби у 2002 році про цей святковий день не написав відомий американський публіцист, лауреат Пулітцерівської премії Дейв Баррі, а за ним й інші відомі газети. День піратів стає популярним, з’являються спонсори і тоді Джон Баур та Марк Саммерс вирішують зробити піратський карнавал вже міжнародним.
    В 2006 році вони знялися у відомому телешоу "Wife Swap" на телеканалі "АВС", що ще більше сприяло популяризації свята і за короткий час знайшло численних прихильників. Поступово традиція відзначати цей незвичайний день дісталася Австралії, Канади, Великої Британії. 
   Сьогодні Міжнародний день наслідування піратам відзначається в більш ніж 40 країнах. Це дуже веселе свято, коли люди наслідують розмови піратів, вбираються в піратські костюми. 
    Обов'язковою умовою прийняття в піратську банду служить знання піратського сленгу, наприклад, «чорт забирай», «чорт тебе візьми» і подібного. Цього дня наслідувачі піратів проявляють особливу зацікавленість піратськими байками, історією корабельних аварій обговорюють літературу даного напрямку, слухають піратські мотиви, танцюють, носять інвентар із зображенням черепа і двох схрещених кісток і просто веселяться всією сім'єю, дружньою компанією, а ще обов’язково дивляться серії фільму "Пірати Карибського моря" за участю улюблених акторів Джонні Деппа, Орландо Блума, Джеффрі Раша.





  


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки