"СУПЕРНОВИНКИ!"

 

ЩОЙНО отримали неймовірно розумні, цікаві і корисні книжки! Про більшість з них вже неодноразово запитували наші користувачі. Ці видання (та ще багато інших книжкових новинок) чекають вас на полицях нашої бібліотеки!

Софія Андрухович. Амадока: роман

Понівечений до непізнаваності в одній із гарячих точок на Сході України, герой роману «Амадока» тільки дивом залишився живим. Це сумнівна втіха, оскільки важкі травми призвели до повної втрати пам'яті: чоловік не пам’ятає ні свого імені, ні звідки походить, не пригадує жодної близької людини, жодного фрагмента свого попереднього життя. Таким його і віднаходить жінка, любов і терпіння якої здатні творити дива: сягати найглибших пластів забуття і спогадів, поєднувати розрізнені частини понівеченої свідомості, зшивати докупи спільну історію.
Амадока - найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами, аж до свого раптового і цілковитого зникнення. Яким чином безслідно випаровуються великі озера, як зникають цілі світи, цілі культури — і що залишається натомість? Чи може існувати зв’язок між єврейською Катастрофою Східної Європи і знищенням української інтеліґенції в часи сталінських репресій? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землю? Чи пов’язують нас знаки і шрами понівеченої пам'яті? Чи здатні любов і терпіння дати змогу торкнутися свідомості іншої людини?

Ольга Саліпа. Оля: роман
Поки одні співчувають її самотності, інші на пальцях перераховують її чоловіків…
З дитинства Ольга розуміє, що вона «не така». Її сила лякає і притягує, її почуття і пристрасть горять вогнем. Але вона сама - згоряє чи гартується? Ось він, ідеал: розумний, інтелігентний Маковей. Негідник чи рятівник? Злочинець чи жертва? Чи витримає кохання сильної жінки? Бо ж власні «скелети в шафі» не дають про себе забути. На шляху їхнього спільного щастя багато тіней з минулого.
Ольга Кобилянська. Про неї знають все, але її не знає ніхто. Щоденники, листи, твори... Найбільша містифікація української літератури, створена нею самою. 
Роман «Оля», володар Гран-прі «Коронації слова-2020», не про письменницю, а про жінку. Пристрасну, вперту, але з власними комплексами та помилками, живу...

Джордж Орвелл. Нехай квітне аспідистра: роман
Гроші – вони все вирішують, все контролюють, відчиняють двері пристойних будинків і салонів, знайомлять з потрібними людьми, наділяють їхнього господаря чарівною здатністю подобатися жінкам і друзям, вони, по суті, і є саме життя. Але хіба так має бути? Хіба має життя людей аж так залежати від грошей, а надто від їх браку? Чи можливо, живучі в сучасному суспільстві, позбутися нав’язливої влади грошей, оголосити їм війну, а заодно й усім ознакам «надійності», «порядності» і «благопристойності», головним символом яких є аспідистра, чиї отруйно-зелені пагони стирчать з горщиків у вікнах кожної пристойної оселі?
Молодий талановитий поет Гордон Комсток веде особисту затяту війну з аспідистрою і з усім, що вона собою символізує – владою грошей і нудьгою благопристойності. Він вважає, що звільнившись від влади грошей, зможе повністю присвятити себе творчості. Але воювати з грошима і благопристойністю було завжди непросто, особливо якщо ти живеш у міжвоєнному Лондоні 30-х. Війна з аспідистрою, війна з грошима, війна із самим собою – чи можлива тут перемога, а якщо й можлива, то якою ціною?

Габріель Гарсія Маркес. Кохання під час холери: роман
«Як довго можна чекати свою любов?» На це питання Ґабріель Ґарсія Маркес відповідає у романі «Кохання під час холери»: п’ятдесят три роки мучився своєю пристрастю Флорентіно Аріса, який в юності пообіцяв красуні Ферміні Дасе вічно кохати її. Та вона одружилась з іншим. Але все ж він домагається свого - і двоє літніх людей, які окремо прожили свої життя, нарешті все ж з’єднуються. Вони здійснюють неймовірну подорож на кораблі під прапором страшної хвороби для того, щоб насолодитися своїм коханням, яке витримало випробування часом. 

Ірен Роздобудько. Фаріде: роман-апокриф 
Той, хто врятував одне людське життя, - врятував цілий світ.
Про це не знає дівчинка, що живе в маленькому кримському Селищі. Проте під час Другої світової війни вона рятує єврейських дітей від неминучої смерті. А на цілу епоху пізніше її, вже стару жінку, розшукали 80 врятованих нею дорослих людей.
І вона стала праведницею світу - забутою, закатованою як нацистами, так і радянським режимом. Це - факт.
Все інше - апокриф, вигадка автора. Узагальнена і суб’єктивна. Як узагальненими і дещо фантасмагоричними є і Селище, і всі його мешканці, переплетені між собою, мов виноградні лози.
Автор не претендує на лаври історика. Лише - на найменший «язичок» найменшого дзвоника, який бринить серед ночі голосами тисяч вигнанців: «я-по-вер-нусь-я-по-вер-нусь…» - і нагадує, що наш ДІМ завжди з нами. З нього може вигнати ворог, але ніхто не може його відняти. Якщо ти віриш у повернення!

Володимир Бурбан. Образки і силуети: статті, нариси, есе
Ця книга - справжній тест на українство. 
До збірки увійшли короткі розповіді про вітчизняних і зарубіжних майстрів слова, видатних діячів української історії та культури. Серед них Микола Гоголь і Іван Франко, Маруся Чурай і Ліна Костенко, Леся Українка і Марія Заньковецька, Іван Сірко і Устим Кармалюк, Джек Лондон і Конан Дойл, Василь Стус і Борис Олійник... 

Кохання, вареники чи підбори: що допомагає українкам підкорювати світ: збірка
Це видання розповідає, чим українки відрізняються від інших жінок світу. Ви дізнаєтеся, як вони доглядають за собою, як вибудовують стосунки з чоловіками, що їдять, якому стилю одягу надають перевагу, що читають, як виховують дітей. Тут зібрані секрети й хитрощі українок, одкровення іноземців та особисті історії жінок. Співавторами стали десять відомих жінок, які досягли помітних вершин у різних сферах життєдіяльності (культура, спорт, бізнес, краса тощо). Ви побуваєте у них на кухні, в гардеробній, у спальні, сходите з ними на перше побачення і станете гостями на їхньому весіллі. Книжка не лише відповість на всі питання про українок, а й розкаже, як вони можуть підкорити світ. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки