"Павутинки бабиного літа..."


Павутинки бабиного літа
Павутинки бабиного літа
гаптувала осінь у вікні,
намагалась так несамовито
повернути стиглі теплі дні.
Бо прийшла негадано-неждано,
і в боргу у кленів та беріз
павутинки срібного туману
щедро заплела у верболіз.
Павутинки бабиного літа
помережать осені крило,
і солодким спомином зігріті
тихо ляжуть клену на чоло.
Павутинки бабиного літа
так несміло, начебто здаля,
як цілунки, м’ятою налиті,
ловлять спраглі небо і земля.
Леся Вознюк

  Восени, тільки-но стовпчики термометрів опускаються вниз, ми тішимо себе думкою, що ще має бути тепло, бо попереду ж бабине літо. Це - чудова пора, коли осінь ніби відступає і поступається на деякий час літу. Природа дає нам ще одну можливість зустрітися з теплим сонечком, посилаючи нам «бабине літо». Воно особливо прекрасне вранці, коли в променях сонця переливаються золотисті листя дерев і це дає нам відчуття казковості і таємничості навколишнього світу.
  Бабине літо – народна назва періоду теплої та сухої погоди восени. Явище бабиного літа відоме у багатьох країнах з помірним кліматом. Воно настає після похолодання, а причиною потепління є приплив теплих повітряних мас з південних місцевостей. Характерною ознакою бабиного літа є павутина, що літає в повітрі. Її виділяють павуки різних родин. 
   Наприкінці серпня або на початку вересня погода зазвичай псується. Стає холодно, йде дощ, задуває вітер. А потім знову повертаються погожі днини, стає тепло, пригріває сонечко. Це означає, що настає «молоде бабине літо». У другій половині вересня і на початку жовтня настає «друге бабине літо», а в листопаді, коли вже всі чекають заморозків, несподівано повертається «старе третє бабине літо».
  В народі існує ряд прикмет, за якими можна визначити погоду:
бабине літо сухе – осінь мокра, дощове – осінь суха, якщо в дні бабиного літа з’явиться веселка, то буде затяжна й тепла осінь, багато павутиння на бабине літо – до ясної осені та холодної, сніжної зими. 
   Бабине літо, як і сама осінь, прекрасна пора. Це і тепло сонячних променів, тихі осінні вечори, неповторні пейзажі лісів та парків. Тому насолоджуйтесь кожною миттю бабиного літа та осені.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки