"Образ його життя: М. Шашкевичу -210"


Шашкевич Маркіян (літературний псевдонім Руслан Шашкевич) - відомий український письменник і громадський діяч, речник національного відродження у західних землях України. Він народився 1811 році у селі Підліссі (тепер Золочівський район Львівської області) у родині священика. Навчався у гімназіях Львова і Бережан. 
Закінчив технологічний факультет Львівського університету та греко-католицьку духовну семінарію (1838). У студентські роки М. Шашкевич був натхненником, організатором і лідером "Руської Трійці", ініціатором її починань на засадах романтизму - збору і популяризації фольклору, створення словника і граматики живої української мови, реформування правопису (заміни етимологічного фонетичним). 
У літературі визначився як поет-новатор, творам якого притаманні чітко виражені національні мотиви, любов до рідного краю, м'які, ліричні тони, нескладна символіка ("Слово до чтетелей руського язика", "Підлисся", "Руська мати нас родила", "Побратимові"). Перлиною ліричної поезії стала його "Веснівка". Серед творів М. Шашкевича - балада "Погоня", перші в української літературі сонети ("До...", "Сумрак вечірній"). У творах на історичну тематику поетизував героїчне минуле народу ("Згадка", "Болеслав Кривоустий під Галичем, 1139", "О, Наливайку", "Хмельницького обступлення Львова", "Споминайте, браття милі"). Постать Богдана Хмельницького особливо захоплювала поета. 
Маркіян Шашкевич брав участь у розшифруванні та редагуванні Львівського літопису, в якому знаходився докладний опис подій Національно-визвольної війни українського народу під проводом Б. Хмельницького у 1648 - 1657 роках. В 1834 році для альманаху "Зоря" (заборонений цензурою) він написав життєпис гетьмана та переклав з латинської його повчальну байку, адресовану послам польського короля Яна ІІ Казимира.      М. Шашкевич вславився як співавтор і видавець альманаху "Русалка Дністровая", автор брошури "Азбука і abecadlo" та "Читанка для дівчаток". Він був одним із перших перекладачів українською мовою "Слова о полку Ігоревім" та Святого Письма, автором перекладів із сербської, чеської, польської, грецької, латинської, німецької мовами.
Ідеї та діяльність М. Шашкевича і його побратимів мали великий вплив на розвиток літератури і громадського життя в Україні, сприяли утвердженню національної свідомості багатьох поколінь української інтелігенції.
Помер Маркіян Шашкевич 7 червня 1843 році і похований у селі Новосілках Ліських. В 1893 році прах письменника перевезено до Львова і перепоховано на Личаківському кладовищі.
                     

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки