Перечитати війну...

Книги про україно-російську війну сьогодні потрібні нам для того, щоби ми знали правду, пам'ятали правду, роздивлялися її ретельно, спробували побачити світ очима тих з нас, хто воює і свідчить. Історія показала, що навіть такий найстрашніший досвід людства як концтабори Другої світової не боронить нащадків від повторення історії. Проте, можливо, ми таки можемо сподіватися, що те повторення відбувається щоразу на новому оберті спіралі. І колись воювати стане непотрібно. 



Олег Виноградов. Слово Майдана.

У книзі зібрано сто оповідань учасників і очевидців подій, що сталися на Майдані Незалежності в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану. Всі оповідання - цікаві, відверті, емоційні і по-своєму унікальні. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному. А що про ці події пам'ятаєте ви? Чи збігаються ваші спогади із спогадами інших людей? Ця книга - можливість для співставляння поглядів та фактів, ця книга для роздумів про епоху, в якій ми живемо. 

Руслан Горовий. Про - людей. 

Руслана Горового більшість за нас знає завдяки його проекту «Телевізійна служба розшуку дітей". За більш як десять років діяльності завдяки цій ініціативі було знайдено понад 1000 дітей (станом на 2015 рік). Журналіст, письменник, режисер, чоловік, друг, людина. Пише також про людей, з якими довелося стрітися на життєвому шляху. Про зустрічі на війні, про зустрічі поза війною - чи є таке місце в Україні? Книжка від серця до серця вийшла у пана Руслана. Варто почитати, вам стане тепліше...
Максим Бутченко. Художник війни. 

У книзі розповідається про події після Євромайдану, перші військові сутички на Донбасі та початок бойових дій. У центрі історії справжня доля однієї сім'ї. Головний герой - художник, що не відбувся, і тепер змушений працювати в шахті. Тяжке сімейне становище і відданість змушують його реалізовуватися у війні, підтримати сепаратистів. Водночас його брат – повна протилежність, живе у Києві та всіляко схвалює дії офіційної української влади. Війна на землі, війна на небі, війна в родинах...



Вероніка Миронова. Люди з Донбасу. Життя спочатку. 


Починати життя спочатку – річ складна й не завжди приємна, але часом без цього ніяк. Герої книги Вероніки Миронової так само стояли перед вибором: рухатися далі чи залишитися на місці. Збірка оголює перед нами долі звичайних українців, які стали вимушеними переселенцями. Образ переселенців в українських ЗМІ є не надто привабливим: більшість вважають, що «східняки», то такі дивні люди, які тільки і робили, що російськими прапорами розмахували і Путіна кликали, а потім переїхали, всілися на шию волонтерам і тепер не дають спокійно жити нормальним людям, завжди чогось вимагаючи. І авторка ставить собі за мету довести, що таке уявлення - хибне. 



Олександр Вдовиченко. 72. Записки комбата. 
Автором цієї книжкової новинки є командир 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗС України, колишній командир 1-го батальйону 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців полковник Олександр (позивний «Слов’ян») Вдовиченко. Книга охоплює події 2014 - 2016 років, кінематографічно змальовує події військові події під Авдіївкою. І постає перед нами з її сторінок бойовий командир, особливо, проте ж таки людина. "Я наказував своїм бійцям жити, я забороняв їм вмирати, а вони гинули, гинули, не виконуючи наказ..."

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки