«Хай живе життя: Черкасенко С.Ф. -145»


Спиридон Федосійович Черкасенко народився 24 грудня 1876 року в містечку Новий Буг на Миколаївщині у селянській родині. Після закінчення учительської семінарії з 1895 року вчителював, зокрема на Лідіївських рудниках (сучасний Кіровський район міста Донецька). Тут Черкасенко познайомився з важкою працею шахтарів та їхньою боротьбою за економічні і політичні права, з життям інтелігенції.

Перша поетична збірка Спиридона Черкасенка носила назву «Хвилини» (1909). Вона засвідчила, як автор шукає власні шляхи, задля поетичного відтворення довколишнього світу. Поетичною родзинкою стала його лірика, у вигляді музично «озвучених» замальовок: «Симфонія ночі», «Серенади», «Романси», «Тихої ночі». Перебуваючи на Донбасі, С. Черкасенко активно включився в літературний процес, виступаючи спочатку з віршами, а потім з оповіданнями і драматичними творами в українських журналах «Літературно-науковий вісник», «Нова громада», «Дзвін», в альманахах "Перша ластівка", "В неволі", "Терновий вінок". 
З 1910 року письменник переїздить до Києва, працює в газеті "Рада", а пізніше — в журналі "Дзвін". Творчість Спиридона Черкасенка багатогранна. Його поезії та публіцистичні твори друкувалися майже в усіх українських газетах і журналах на Західно-Українських землях і в еміграції. Черкасенко писав вірші, оповідання, п'єси, наукові та педагогічні розвідки, публіцистичні огляди-статті, крім того він був упорядником навчальних посібників. 

Спиридон Феодосійович творив, здебільшого, під своїм прізвищем — Спиридон Черкасенко, але, час-від-часу, він послуговувався й псевдонімами: Провінціал, Стах Петро та інші. Перша поетична збірка Спиридона Черкасенка носила назву «Хвилини». Поетичною родзинкою стала його лірика, у вигляді музично «озвучених» замальовок: «Симфонія ночі», «Серенади», «Романси», «Тихої ночі».       В 1919 році поет виїздить до Австрії і Чехословаччини вивчати стан народної освіти і замовляти для української школи підручники. На Батьківщину він більше не повернувся. 
Одна з найцікавіших збірок Спиридона Черкасенка - «Маленький горбань». До неї увійшли оповідання та казки. Письменник створив також багато поетичних книжок, оповідань, п'єс.  У школах діти вчились за складеною ним читанкою, а такі пісні на поезіï Черкасенка, як «Тихо над річкою» i «Ой, чого ти, дубе» залишалися в репертуарах українських співаків та хорових капел. Проте згодом Черкасенко і його твори були заборонені. 
Пам'ять про письменника повернулася до українців з 2000-х років. За мотивами роману Спиридона Черкасенка «Пригоди молодого лицаря» український кінорежисер Сергій Омельчук відзняв художній фільм «Дорога на Січ». З ініціативи місцевого осередку Новобузької «Просвіти» було створено Новобузький районний благодійний фонд імені С. Ф. Черкасенка
Помер поет у Празі 7 лютого 1940 року, його поховали на Ольшанах, передмісті Праги. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки