"День різдвяного светра"


Щороку третьої п'ятниці грудня в Америці відзначають Ugly Sweater Day - День Потворного Светра (або День різдвяного светра чи День светру з оленями). Хоч свято і жартівливе, не варто недооцінювати вплив потворного светра на західну культуру.
Ще не так давно молодий чоловік, який вважає себе денді, швидше б помер, ніж одягнув светр з оленем або пінгвіном, але кітч став невід'ємною частиною зимових колекцій відомих дизайнерів та гардеробу знаменитостей. І чим більший несмак, тим краще. Як же вийшло, що светри із зимовими візерунками стали настільки популярними?
Все почалося в п'ятдесятих роках минулого століття, коли Різдво в Америці з релігійного свята перетворилося на комерційне: тоді светри ще не були потворними, навпаки, забарвлення були цілком симпатичні. У ті роки вони називалися jingle bells sweaters, тобто светри з дзвіночками. На них зображалися всілякі різдвяні прикраси та новорічна символіка. На той час це був найпопулярніший подарунок на Різдво.
Персонажем, який популяризував дивні светри з незвичайними візерунками, став Кліфф Хакстейбл із популярного американського комедійного серіалу Шоу Косбі (The Cosby Show). Дизайн светрів вигадував нідерландський модельєр Коос Ван ден Аккер. Серіал виходив з 1984 по 1992 рік, і до кінця вісімдесятих вся знімальна група носила такі вбрання, до того ж не лише взимку. Фанати серіалу не відставали!
У дев'яності інтерес до светрів деякою мірою згас, хоча вони все одно періодично миготіли на великому екрані. Наприклад, у комедії 1994 року «Тупий і ще тупіший» з Джимом Керрі є ціла сцена домашньої вечірки у величезних вовняних светрах.

Переломним моментом у долі різдвяного светра став вихід фільму «Щоденник Бріджит Джонс» у 2001 році. Сцена з Марком Дарсі у виконанні Коліна Ферта у безглуздому светрі з червононосим оленем стала класикою, а сам светр – темою для нескінченних жартів.
Після цього назад дороги вже не було – саме з того часу до словосполучення christmas sweater приєдналося слово ugly.
Але тим не менш, сьогодні популярні магазини, на зразок Topshop і Urban Outfitters, жваво продають светри з візерунком з гостролиста, ялинок та шишок. На них можуть бути олені, сніжинки та веселі Санти. А знаменитості від Джастіна Бібера та Метта Деймона до дружини британського прем'єра Саманти Кемерон із задоволенням носять вовняні светри з візерунками-імпровізаціями на тему зими та Різдва.
Різдвяні светри можна любити та ненавидіти. Якщо подумати, не такі вони і ugly, але це кожен вирішує для себе сам. Подумайте, може вам саме такого светра і не вистачає для потрібного настрою перед святами? В такому разі можна ще один светр із оленем купити.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки