"Мандруємо Кримом разом: Феодосія"


Феодосія - з грецької мови назва міста перекладається як “Богом дана”. Це 
одне з найдавніших міст Криму і світу. Поселення тут було засноване мілетськими греками ще в VI столітті до нашої ери.  Це  єдине місто Криму, що зберегло назву з античного часу.  
Феодосія розташована на південному сході Кримського півострова на пологих схилах гірського хребта Тепе-Оба. Місто розкинулося на березі однойменної затоки Чорного моря та оточене невисокими горами з півдня і заходу. Славиться місто 
відмінними піщаними пляжами та спокійним морем. 
Тут природа гармонійно поєднується з багатою історією та древніми пам’ятниками.
Одна з головних визначних пам’яток Феодосії - 
Генуезька фортеця - побудована в 1343 році. Цікаво, що цю потужну фортифікаційну споруду побудували всього за кілька років. У період свого розквіту фортеця мала 11-метрові стіни протяжністю близько п'яти кілометрів, які захищали три десятки веж. Однією з найкраще збережених веж фортеці є вежа Климента, побудована в 1348 році та названа на честь однойменного римського папи. Вежа має кілька ярусів, бійниці та бойовий майданчик на вершині. 
Вежа Костянтина вважається одним з головних символів Феодосії. Вона була побудована в першій половині XIV століття і названа на честь однойменного візантійського імператора. Вежа складена з вапняних брил і увінчана кам’яними зубцями. Товсті двометрові стіни обладнані бійницями.
Однією з найдавніших споруд Феодосії є Храм
Святого Сергія (Сурб Саркіс) – середньовічна Вірменська церква, побудована в 1330 році. Це проста будівля з вапняку, прикрашене хачкарами (кам’яними хрестами). 
Інша середньовічна мечеть - 
Муфті-Джамі - побудована в першій половині XVII століття. Вона є єдиною збереженою спорудою османського періоду у Феодосії. Будівля має присадкуватий купол і стрункий мінарет.
Головний храм Феодосії - Казанський собор. Побудований на початку ХХ століття в російсько-візантійському стилі та має багате внутрішнє оздоблення.

Церква Усіх Святих зведена у 1884 році. Стіни її виготовлені з інкерманського каменю, з якого також виточені всі її архітектурні елементи – лиштви, пілястри, карнизи. 
Дача Мілос - одна із найзнаменитіших пам'яток Феодосії, збудована на початку ХХ століття. 
Скульптури героїв античності, дивовижні фонтани з мармуру, численні граціозні статуї є архітектурним обрамленням дачі. Головний фасад дачі Мілос прикрашений античними статуями, у ротонді встановлено статую Венери Мілоської. 
Цікавими для відвідування стануть фонтани Феодосії. 
Фонтан Айвазовського - споруда в традиційному східному стилі, побудована над резервуаром з питною водою. Знаменитий художник подарував місту джерело води й на свої кошти побудував сюди трубопровід. 
Вірменський фонтан - середньовічна споруда біля підніжжя гори Мітрідат, побудована в кінці XVI століття.
А ще для поціновувачів природи  найкрасивіший куточок Криму - 
Кара-Даг. Це древній згаслий вулкан, розташований недалеко від Феодосії. Вулкан діяв 120–160 мільйонів років тому. Він єдиний древній вулкан, що зберігся в Східній Європі та в Україні. 
Однією з найвідоміших природних пам’яток Криму є 
Золоті ворота, що розташовані біля селища Коктебель. Це скеля з жовтого базальту, яка виступає з води на вісім метрів.


Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

"Веймар: місто Гете і Шиллера"

"Мир на землі - це щастя і любов".

7 жовтня - Всесвітній день усмішки